marți, 1 martie 2022

 

În atenția domnului președinte Klaus Iohannis

 

Guvernanți, treziți-vă!

 

Vineri 25 februarie 2022, pe la prânz, am avut un șoc. Nu a fost provocat de Rusia care invadase Ucraina - îmi revenisem, începusem să mă obișnuiesc cu ideia și recunoșteam vechiul comportament al rușilor (invazia din Ungaria 1956, Cehia 1968, ...). A fost provocat de Monitorul Oficial nr 187/25 februarie 2022, mai precis de domnul Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, care a semnat, (probabil fără a înțelege ce face) decizia de a exclude compania Nokia de la utilizarea de echipament de telecomunicații 5G. 

 



Legea 5G elimină Nokia și duce la monopol!!!

Este vorba de decizia nr. 167/24 feb 2022, prin care prim ministrul nostru, profesionist în ale armelor, a semnat respingerea solicitării pentru obținerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G formulată de Nokia, prin două entități diferite.

Șocul a fost mare pentru că legea 5G a fost special elaborată pentru a elimina fabricanții chinezi de la furnizarea de echipament 5G și acum, pe baza ei, este eliminat fabricantul Nokia, dovedind că se poate interzice orice fabricant după cum vor mușchii decidenților. La vremea respectivă, 2020-2021 atrăgeam atenția că legea 5G este periculoasă, nefastă pentru România deoarece prin eliminarea fabricanților chinezi pe piața noastră ar rămâne doar doi furnizori Ericsson și Nokia - duopol! Spuneam atunci că Samsung și NEC încă nu sunt furnizori totali de echipament 5G.

Sursă: https://nicolaeoaca.blogspot.com/

 

Acum decidenții noștri, prim-ministrul & Co, elimină furnizorul Nokia, în istoria căreia găsim începuturile electronicii și telecomunicațiilor moderne - faimoasele Bell Laboratories unde s-a descoperit tranzistorul și care au câteva premii Nobel pentru aceste realizări. Bell Laboratories aveau să devină Lucent, care a fost achiziționat și absorbit de Alcatel care, la fel, a fost achiziționat și fuzionat cu Nokia, la rândul ei un pionier al telefoniei mobile și un maestru al reinventării. Nokia a fost înființată în 1865 în Finlanda și în decursul timpului s-a reinventat de mai multe ori, dar mereu și-a păstrat sediul în Finlanda, fiind astăzi un important furnizor de tehnologie 5G.

 

De ce  a fost eliminat furnizorul Nokia?

Care să fi fost motivul interzicerii Nokia - greu de înțeles! Să fi știut domnul prim ministru, priceput în ale armelor, dar și ceilalți decideți, că după Ucraina ar putea urma Finlanda? Să fie în structura acționariatului Nokia capital chinez? Sau, să se fi luat o decizie în guvern ca România să producă și echipament 5G, după avion? Parcă am auzit de la un ministru din actualul guvern că s-ar dori producerea unui avion românesc și euforia guvernanților să fi cuprins și alte industrii, tehnologii ...

Să fi fost prea mult duopolul pentru piața noastră și să se dorească acum un monopol?

Ca tacâmul să fie complet ar urma ca decidenții noștrii să elimine și Ericsson, companie cu sediul în Suedia, țară de asemenea în vizorul rușilor. Am cam pune-o de mămăligă!

 

Utilizare sau furnizare de echipament 5G?

Și încă ceva: mi se pare ciudată formularea ”se respinge solicitarea pentru obținerea autorizării privind UTILIZAREA echipamentelor de infrastructură 5G ..” care mai degrabă s-ar potrivii operatorilor de comunicații mobile - Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS, ce utilizează echipamant 5G pentru a oferi servicii. Nokia este producător și furnizor de echipament 5G și ca atare în loc de utilizare trebuia scris FURNIZARE. Sau, poate decidenți au vrut să nu permită companiei Nokia să utilizeze echipament 5G pentru a oferi servicii 5G, să nu devină operator de comunicații mobile? Adică, nu au vrut să-l autorizeze ca operator de telecomunicații, în care caz au avut dreptate, ANCOM fiind cel care autorizează operatorii.

 

Tehnologia 5G între rețele/hard și aplicații/soft

Tehnologia 5G înseamnă în primul rând echipament, rețele, care asigură transferul informației la viteze mari și lantență scăzută între diferite puncte - hard - dar și soft care înseamnă diverse aplicații, ambele deosebind-o radical de precedentele tehnologii. Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE sunt furnizori de echipament 5G, rețele, partea de aplicații urmând a fi elaborată și instalată ulterior în funcție de interes – medicină, orașe inteligente, automobile, educație, ....

Potrivit HotNews.ro, până acum au primit autorizarea pentru tehnologia 5G doar trei companii:

- Starc4Sys - comunicații militare, securitate, etc.  https://www.starc4sys.ro/

- Compania de Pază R.O, servicii de pază personalizate https://companiadepaza.ro/

- Concept Electronics – securitate, software  - http://www.conceptelectronics.ro/ .

Niciuna dintre acestea nu se regăsesc în statisticile mondiale ale furnizorilor de echipament 5G. Probabil sunt companii din a doua categorie – furnizori de aplicații. Locali.

 

Dacă este așa se pare că stăm bine la partea de aplicații, dar ce facem cu aplicațiile dacă nu avem rețelele 5G care să transfere informația, să permită ca aceste aplicații să funcționeze?

Oare cei care au luat decizia au înțeles despre ce este vorba, au înțeles ce au făcut? Sau, poate că vor să autorizeze doar furnizorii din China?

 

Eliminarea fabricantului Nokia blochează implementarea tehnologiei 5G

Eliminarea furnizorului Nokia mai bate un cui în coșciugul implementării tehnologiei 5G în România, mereu amânată în ultimii ani, făcând incertă în primul rând licitația 5G și așa cu șanse mici de reușită. Pe lângă interzicerea utilizării tehnologiei 5G produse de Nokia prin decizia nr. 167/24 feb 2022, legea 5G îi va obliga pe operatorii noștrii să înlocuiască și echipamentul Nokia deja instalat.

 

Legea 5G o jucărie periculoasă

Legea 5G este o lege neclară, nefastă și periculoasă prin arbitrariul pe care îl poate introduce. Ajunsă în mâini nepricepute poate produce efecte dezastruoase. 
Legea 5G trebuie abrogată imediat pentru a nu produce și alte ”minuni”, pentru a nu ne trezi că interzicând tot revenim la telecomunicațile strămoșești, neaoșe românești – buciumul, fumul, olăcari, etc. desigur în versiune digitală.

 

Stimați decidenți treziți-vă! Dacă nu pricepeți, întrebați pe cei care se pricep, dar nu mai faceți boroboațe. Ne-ați făcut de râs în întreaga lume.

Domnule președinte Klaus Iohannis, nu-i lăsați nesupravegheați! Fac numai năzdrăvănii ...

Guvernanți, treziți-vă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu