vineri, 21 decembrie 2018


Mărirea tarifului de monitorizare ilegală!
Încalcă Directiva privind Autorizarea.

Potrivit ordonanței de urgență, tariful de monitorizare perceput de ANCOM fiecărui operator de telecomunicații ar urma să crească de 7,5 ori de la 0,4% la 3% din cifra de afaceri realizată în anul anterior.

1. Ce este și cum se stabilește tariful de monitorizare?
Potrivit art. 12 al directivei 2002/20/EC privind autorizarea:
Orice taxă administrativă impusă furnizorilor de servicii sau reţele prin autorizaţia generală sau cărora li s-a acordat un drept de utilizare:
    (a) acoperă, în total, numai costurile administrative aferente gestionării, controlării şi aplicării sistemului de autorizare generală, a drepturilor de utilizare şi a obligaţiilor specifice menţionate la art. 6 alin. (2), care pot include costuri pentru cooperare, armonizare şi standardizare internaţională, analize de piaţă, monitorizarea conformităţii şi alte controale de piaţă, precum şi cheltuieli aferente lucrărilor de reglementare ce implică elaborarea şi aplicarea legislaţiei secundare şi a deciziilor administrative, precum deciziile privind accesul şi interconectarea.  
    (b) este impusă fiecărui furnizor în mod obiectiv, transparent şi proporţional, astfel încât să se reducă la maximum costurile administrative suplimentare şi taxele inerente.
(2) Atunci când ANR impun taxe administrative, acestea publică o prezentare anuală a costurilor administrative şi a valorii totale a taxelor percepute. Se pot face ajustări luând în considerare diferenţa dintre valoarea totală a taxelor şi costurile administrative.

Deci, colectarea taxelor administrative de către o Autoritate Națională de Reglementare se face NUMAI pentru funcționarea adecvată a acesteia. În acest scop, autoritatea de reglementare trebuie să justifice în fiecare an taxele încasate de la operatori efectuând ajustări în funcție de cheltuieli, adică reduceri sau măriri de taxe.

2. Excedentul bugetar al ANCOM cere reducerea taxelor cerute operatorilor
Finanțarea autorității noastre de reglementare ANCOM se face în principal prin tariful de monitorizare, tariful de utilizare a spectrului și tariful de utilizare a resurselor de numerotație. Deși în ultimii 10 ani ANCOM nu a mai perceput tariful de monitorizare (0,4% din cifra de afaceri) autoritatea a acumulat un excedent bugetar de circa 1 miliard lei, care, probabil a provenit din tarifele prea mari pentru utilizarea spectrului. Adică circa 100.000 lei încasați în plus în fiecare an! Aceasta a determinat ANCOM să prevadă in Strategia 5G pentru România, la cap.9.1, pct.1 măsuri privind tariful de utilizare a spectrului, care ar trebui să însemne reducerea acestor tarife.  
Ca atare, la început de an 2019, se impune mai degrabă scăderea tarifelor de monitorizare (spectru, mai ales), poate prin strategia 5G.

3. Comisia Europeană va corecta această anomalie dacă guvernul insistă
Ce propune ordonanța ministerului finanțelor este o nouă taxă mascată în tariful de monitorizare, făcând din ANCOM un colector de taxe, în flagrantă contradicție cu rolul său de autoritate independentă de reglementare a telecomunicațiilor.
Să mai spunem că în Uniunea Europeană au mai fost astfel de cazuri de încercare de deturnare a obiectului de activitate al ANR, Comisia Europeană intervenind și remediind prompt astfel de derapaje. De exemplu, prin comunicatul IP/10/1211, din 30 septembrie 2010 http://europa.eu/rapid/press-release_IP-10-1211_en.htm (Commission requests France and Spain to end 'telecoms taxes') Comisia a cerut Franței și Spaniei să renunțe la taxa de 0,9% pe veniturile totale ale operatorilor de telecomunicații. În anul 2009 guvernul francez și apoi cel spaniol avea sa introducă o taxă de 0,9% din veniturile totale pentru a compensa veniturile pierdute prin interzicerea publicității la posturile publice de televiziune. Era vorba de venituri de circa €400 milioane pentru Franța și de €230 milioane pentru Spania, în anul 2010. Comisia Europeana a declanșat procedura de infringement dând celor două țări un termen de două luni pentru a prezenta măsuri pentru a se conforma cu normele UE în domeniul telecomunicațiilor. În cazul în care nu se conformau, Comisia urma să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Dacă guvernul României nu va retrage din ordonanța de urgență mărirea arbitrară și ilegală a tarifului de monitorizare, Comisia Europeană va declanșa procedura de infringement contra României și o va anula.  

4. Tarifului de monitorizare trebuie redus sub 0,4%!
Pentru că tot au fost aduse in discuție taxele percepute de ANCOM, autoritatea trebuie să facă o analiză serioasă a necesitaților sale financiare reducând corespunzător atât tarifele de monitorizare a spectrului (după licitația din 2019 cantitatea de spectru va crește, deci va crește și mai mult excendentul bugetar) care se aplică doar deținătorilor de spectru, cât mai ales tariful de monitorizare, care se aplică tuturor operatorilor.

Propunerea de majorare a tarifului de monitorizare la 3% dovedește atât necunoșterea mecanismelor economice ale telecomunicațiilor, dar mai ales lipsa consultării cu cei care le cunosc. Acest amatorism se poate dovedi periculos pentru o industrie a telecomunicațiilor, care ar trebui să fie motorul dezvoltării economiei naționale (industria 4.0) și care se află înaintea unui moment important - acordarea licențelor 5G.

miercuri, 19 decembrie 2018


Vom mai avea licitație 5G???

Am rămas șocat citind în această dimineață prevederile proiectului OUG a ministerului finanțelor referitoare la telecomunicații, prevederi cu puternic impact asupra unei industrii care avea rolul să digitalizeze România, să o ducă la economa 4.0:
- tariful de monitorizare datorat de către operatorii de telecomunicații ANCOM crește de la 3%. De la 0,4%!
- prețul de pornire al licențelor 5G va reprezenta 2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicaţii electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.

Mărirea acestor taxe în pregătirea licitației 5G nu face decât să precipite lucrurile și să pună în pericol desfășurarea licitației și implementarea noii tehnologii în Romania. 

Să remintim câ astăzi operatorii noștri de comunicații mobile sunt preocupați de recuperarea investițiilor făcute în tehnologia 4G, oferind déjà servicii care pot fi realizate și cu tehnologia 5G, astfel că strategia 5G ar fi trebuit să aibă și rolul de a-i convinge să achiziționeze noile licențe de spectru și să lanseze cât mai repede noua tehnologie.Să convingă că noile licențe 5G vor conduce la o afacere lucrativă. Mărirea nejustificată și pe criterii nespecifice industriei telecomunicațiilor schimbă mult datele problemei fiind evident că nu îi va convinge. Ci dimpotrivă. 
Spre deosebire de tehnologiile predecesoare, care aveau ca obiectiv preponderent omul și nevoile lui de comunicare, noua tehnologie 5G are preponderent în obiectiv conectarea obiectelor create de om cu aplicații în toate industriile, în întreaga societate de unde și rolul de motor al transformării digitale a României, al economiei sale. O nouă abordare tehnică și economică, dar și un nou model de afacere pentru operatori. 
Tarife inadecvate (modul de calcul diferit, nespecific telecomunicațiiilor, fundamentare ”ciudată”) și inoportune - discutarea strategiei 5G - vor duce la creșterea costului licențelor 5G și deci la creștera percepției riscului afacerii și vor face ca operatorii să se mai gândească dacă să participe la licitație, așteptând renunțarea la noile tarife propuse.


Mărirea acestor tarife va afecta și afacerile în derulare (2G, 3G, 4G, comunicații la punct fix) - se va transfera în tarifele cu care vor fi oferite serviciile românilor. Mărirea va fi și mai mare dacă luăm în considerație și mărirea altor tarife (energie, ...).
Impactul măsurilor preconizate s-a văzut astăzi la bursa noastră, BVB. Dintre operatorii noștrii de telecomunciații doar RCS&RDS este listat la bursă, măsurile preconizate de OUG ducând la scăderea valorii acțiunilor cu cca 7%. Intr-o zi!

Greu de crezut că vom avea anul viitor licitație 5G în aceste condiții.

Vom analiza pe rând și separat modificarea celor două tarife, rostul și impactul lor asupra pieței noastre ce telecomunicații, asupra economiei noastre, în speranța că legiuitorul va înțelege specificul industriei și va lua decizii în cunoștiință de cauză.