În atenția noului guvern,
O propunere de strategie de guvernare pentru ”telecomunicații”
4. România Inteligentă,
un proiect de țară pe termen lung,
asumat de guvernul României prin ministerul”telecomunicațiilor”
În ultimii ani mai multe orașe din România, în general orașe mai mari, au început să se preocupe de eficientizarea activității folosind telecomunicațiile și tehnologia informației. Fiecare oraș s-a preocupat, mai ales, de unele probleme specifice câutând soluții la aceste problemele cu care se confrunta. De aici a rezultat o abordare neuniformă și diferite stadii. Sunt însă foarte multe localități, rurale sau orașe mici, care încă nu au abordat problema transformării digitale din lipsa expertizei. Este clar o mare diversitate în abordare.
Oraș inteligent
Un oraș inteligent utilizează comunicatiile electronice si tehnologia informatiei pentru administrarea mai eficientă a serviciilor publice, pentru o societate mai ecologică, mai eficientă, mai prietenoasa cu cetățeanul și cu mediul de afaceri.
Proiectul pilot Alba Iulia 2018, oraș inteligent - o ocazie ratată!
Proiectul pilot ”Alba Iulia 2018, oraș inteligent” avea menirea de a stabili ce aplicații sau facilități ar trebui folosite, cum vor funcționa, ce rezultate se pot obține, alegerea depinzând de cazul particular al orașului Alba Iulia, de ofertele industriei, dar și de costurile de implementare - partea tehnică. Proiectul pilot ar mai fi trebuit să releve și un ”model de afacere”, adică reguli, proceduri, parteneriate, costuri, finanțare, care să stea la baza acestui demers - partea economică. Adică o rețetă tehnico-economică!
Proiectul pilot ar fi trebuit să formeze la MCSI o echipă capabilă să administreze atât problemele tehnice ale unui astfel de proiect, cât și pe cele economice (accesarea de fonduri, administrarea implementării proiectului, parteneriate), ambele împreună cu autoritățile locale, o echipă capabilă apoi să ajute apoi la replicarea în alte localițăți. Din păcate aceasta nu s-a întâmplat, cei care au venit după plecarea celui care a lansat proiectul în 2016 neavând același entuziasm.
Un proiect pilot ”Alba Iulia 2018 - oraș inteligent” reușit putea fi începutul unui proiect de țară - ”România inteligentă”, prin replicarea la nivel național a rețetei rezultate în urma experimentului Alba Iulia și care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viață din orașele și localitățile din România. https://nicolaeoaca.blogspot.ro/2017/01/
Proiectul pilot ”Alba Iulia 2018, oraș inteligent” a fost anunțat în 18 mai 2016 și lansat în 2 decembrie 2016, pentru aceasta pregătindu-se și un ghid care abordează doar aspectele tehnice și aplicațiile posibile - https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/ 2016/12/Ghid-Smart-City.pdf, care ar trebui actualizat, anual de exemplu, în urma evoluțiilor tehnologice și a experienței altor țări. Pentru a fi complet ghidul ar mai trebui să conțină și ”partea economică”, modelul de afacere rezultat în urma proiectului pilot.
Un nou proiect pilot de oraș inteligent be baza tehnologiei 5G - ”smart city accelerator”
Din păcate proiectul pilot ”Alba Iulia 2018, oraș inteligent” s-a derulat fără implicarea ministerului ”telecomunicațiilor”, MCSI, astfel că expertiza (tehnică și economică) și echipa nu există astăzi. Acestea ar trebui formate printr-un nou proiect pilot. Strategia 5G oferă cadrul realizării chiar a unui proiect pilot bazat pe tehnologia 5G.
Noul proiect pilot ar trebui să funcționeze și ca ”laborator” și incubator pentru inovare.
Scopul proiectului România Inteligentă
Transformarea digitală - ”inteligentizarea” tuturor localităților României pe termen lung.
Coordonarea procesului de ”inteligentizare”, de transformare digitală a localităților României folosind dezvoltările operatorilor, ale fabricanților precum și ale firmelor de TI.
Angrenarea în acest proces de transformare digitlă a tuturor localităților țării
De ce trebuie coordonare guvenamentală?
Este un proiect național și nu poate fi lăsat la voia întâmplării, urmare a unor diferite abordări particulare, locale.
Pentru o abordare sincronizată a procesului de transformare digitală.
Pentru interoperabilitatea platformelor localităților ”inteligentizate”
Pentru a include în procesul de transformare digitală și localitățile mici fără expertiză, care singure poate nu ar reuși.
Expertiza tehnică și economică acumulată la ”centru” în urma proiectului pilot și care cu greu s-ar putea găsi la nivel local (lipsa specialiștilor tehnici în localitățile mici, de exemplu) evită multiplicarea în toate localitățile a unor astfel de echipe și expertize pentru administrarea procesului de implementare a transformării.
De ce ministerul ”telecomunicațiilor”
Pentru că este vorba despre telecomunicații, tehnologia informației, transformare digitală
Pentru că aici este acumulată expertiză în telecomunicații și tehnologia informației
Pentru ca ministerul a lansat proiectul pilot Alba Iulia 2018 - oraș inteligent
Echipa proiectului Romania Inteligentă
Ar trebui să fie o echipă mixtă, formată din specialiști în telecomunicații & TI și ”economiști”, primii cu rolul de a formula o propunere de soluție tehnică (ținând seamă și de evoluția în timp a tehnologiei), iar ultimii pentru asigurarea finanțării. Echipa ar trebui să administreze procesul de implementare a soluției împreună cu autoritățile locale și ar putea fi formată din angajați din:
- ministerul ”telecomunicațiilor”, inițiator, coordonator
- INSCC - Institutul National de Studii si Cercetări în Comunicații, institut coordonat cândva de către MCSI. INSCC a avut deja un contract cu MCSI cu subiectul ”orașe inteligente”, care ar putea fi folosit pentru dezvoltări ulterioare.
- ICI, care se pare că a avut contracte cu MCSI pe această temă.
În echipă ar putea intra și profesori ai Facultății de Electronică, Telecomunicații și TI din București, care și-au exprimat interesul acum ceva timp.
Cum s-ar putea desfășura procesul de transformare digitală a localităților
Procesul de transformare digitală, inteligentizare, a localităților ar trebui promovat - adus la cunoștiința tuturor primăriilor de către echipa România Inteligentă.
Primăria care s-a hotărât în privința transformării digitale va solicita ajutorul echipei România Inteligentă, care după analiza situației din localitate va propune o soluție tehnică ce urmează a fi agreată împreună cu decidenții locali. Echipa România Inteligentă va propune și agrea cu decidenții locali și o modalitate de finanțare - buget local, fonduri UE, etc. acordând asistență în obținerea finanțării.
După agrearea soluției și angajarea executanților echipa România Inteligentă va participa, alături de decidenți locali, la monitorizarea procesului de implementare a soluției alese până la recepția finală.
Dacă cererile vor fi prea mari se poate face o listă de așteptare, criteriile de prioritizare putând fi angajamentul decidenților locali.
În fine, echipa România inteligentă se va îngriji ca toate localitățile țării să fie incluse în programul de transformare digitală într-un termen rezonabil.
Finanțare
Sunt dificil de estimat costurile proiectului național ”România Inteligentă”, noul proiectul pilot ar putea da un indiciu și mai ales un ”model de afacere”.
Proiectul România Inteligentă, odată asumat de către guvern, ar trebui să aibă și suport financiar din partea acestuia. Astfel, s-ar putea creea Fondul România Inteligentă alimentat de la bugetul statului și din fonduri din telecomunicații. Acest fond ar putea servi cel puțin ca fond de rulment, în acest caz urmând ca pe măsura recuperării unor bani (finanțări UE, etc.) să fie reîntregit.
Finanțarea proiectului România Inteligentă s-ar putea face din următorele surse:
- fonduri din telecomunicaţiii: tarif utilizare spectru, monitorizare, vânzări licențe de frecvențe 5G, excedentul bugetar ANCOM, vânzări active, etc.
Banii luați din telecomunicații trebuie să se întoarcă în telecomunicații pentru dezvoltarea telecomunicațiilor și a economiei naționale!
- fonduri de la bugetul de stat pentru demararea proiectului ”România Inteligentă”.
Bugetul de stat ar trebui să prevadă fonduri pentru proiectul de țară ”România inteligentă”, investiții în viitorul economic al țării.
- bugetul localităților care doresc transformarea ar trebui să prevadă fonduri dedicate
- fonduri de la UE pentru ”România Inteligentă”. Accesarea de fonduri UE pentru: conectarea la Internet a tuturor românilor, pentru orașe inteligente, transformare digitală...
Proiectul România Inteligentă ar da românilor speranța unei societăți mai bune, mai eficiente, mai ecologice, mai prietenoase, dar ar da speranțe și industriei - operatorilor de telecomunicații, furnizorilor de echipamente și de aplicații, care au experimentat diferite soluții sau proiecte pilot.
Asumarea proiectului România Inteligentă de către ministerul ”telecomunicațiilor” în numele guvernului României, ar duce pe lângă rezultatele implementării lui - o Românie conectată, digitală, eficientă, ecologică - și la recunoașterea importanței ministerului în guvern, dar și la recunoașterea rolului ”telecomunicațiilor” de motor al dezvoltării economiei naționale.