vineri, 5 februarie 2016

Radiocom și investițiile

Pornind de la scurta mea analiză ”WiMAX???” publicată pe http://nicolaeoaca.blogspot.ro  canalul TV Digi24 a realizat ieri 4 februarie 2016 o emisiune care se poate urmări la  
dedicată investițiilor WiMAX efectuate de SNR - Radiocom. €45 milioane potrivit postului citat.
Au fost investiții făcute într-o perioadă de mare ”veselie investițională”, adică cu garanția statului, făcute ”inginerește   ” fără un plan de afaceri supus validării băncilor creditoare, care au făcut din Radiocom o ”gaură neagră” a economiei noastre - datorii de circa €180 milioane in 2011 la cifră de afaceri de circa €80 milioane. Radiocom s-a dovedit capabilă să cheltuiască nu să investească.
Justificarea domnului ministru referitoare la lansarea prea târzie a serviciilor bazate pe tehnologia WiMAX pare inadecvată. Servicii WiMAX lansate mai devreme sau mai tâziu în aceleași condiții - tehnologie inadecvată, împrumut garantat de stat, ”inginerește nu economicește”, etc. duceau la același rezultat. Dacă se lansa mai devreme pierderile erau mai mari. Fără o echipă de conducere (manageri nu ingineri) care să înțelegă afacerea Radiocom și sub protecția statului (împrumuturi garantate, licențe, etc.) rezultatul ar fi fost același.
Mai degrabă domnul ministru trebuia să se întrebe de ce s-a ales o tehnologie ”insulă tehnologică” în UE și care pierdea teren.
Cordonul ombilical care a legat și încă mai leagă Radiocom de stat i-a făcut și îi face mult rău într-o economie de piață, iar aceasta s-a văzut și anul trecut prin eșecul trecerii la Tv digitală terestră. 

8 comentarii:

  1. De fapt exista o solutie pentru a avea rezultate cu reteaua de WiMax. Prin upgradarea ei la LTE si oferirea de servicii triple play cu o investitie minima.Nu va ganditi la prostii, minima inseamna cateva milioane de euro. Dar asa macar nu s-ar pierde investitia initiala si apoi ar putea fi competitivi. Binenteles, asta daca au oameni pe comercial...pentru ca degeaba rezolvi problema tehnica daca pe comercial nu faci nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa a procedat ClearWire in SUA acum mai multi ani - presimtind ceva, reteaua WiMAX a fost construita sa permita trecerea la LTE. Si intr-adevar au trecut la LTE. Multi bani!
    Revenind la Radiocom, ma tem ca tehnologia folosita (WiMAX fix de acum cativa ani) s-ar putea sa nu permita prea multe manevre (trecerea la LTE, de ex). Cat din vechiul echipament s-ar mai putea folosi? Evident ca Radiocom ar fi foarte bucuroasa sa mai cheltuiasca niste bani (milioane euro), dar oare ar fi rentabil? Ar rezulta, oare, o afacere lucratriva concurand pe o piata cu RCS&RDS, Telekom, Orange, UPC, etc. in aceste conditii?
    Si apoi, abilitatile de comersanti ale celor de la Radiocom nu au prea fost dovedite decat in relatile cu statul (TVR, SRR). Ce putin pana acum!
    Weekend placut

    NIc Oaca

    RăspundețiȘtergere
  3. Raman la parerea mea ca o solutie pentru supravietuirea si eventuala dezvoltare a retelei de WiMax, este upgradarea la LTE. Multi operatori au ales aceasta solutie, de exemplu http://www.telecompaper.com/news/delta-telecom-to-upgrade-wimax-network-to-lte--1104419

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord ca există posibilitatea migrării la LTE. Sunt exemple, date și de dvstră și de mine, etc. Problema este cât din vechiul echipamnet se poate recupera și dacă se poate astfel construi o afacere lucrarativă. O afacere care să recupereze toate investițiile și cheltuielile făcute.
    o zi buna

    Nic Oaca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Oaca,


      Va raspund din dorinta de a informa corect publicul in legatura cu subiectul atins de dumneavoastra:
      1. Investitia si suma de milioane de euro a cuprins fiind un proiect de retehnologizare mai multe sectiuni de retea: core dwdm ip mpls, backhaul si retea de acces wimax. Doar aproximativ 30% din suma s a investit in reteaua de acces wimax. Retehnologizarea a fost absolut necesara in anul 2009 deoarece Snr nu mai putea rezista pe piata cu o retea de transport ATM de capacitate E3 34Mbps!!!
      2.snr nu a ales aceasta tehnologie benevol in anul 2009 cand despre LTE se discuta doar in prezentari, ci sub presiunea licentei ANCOM acordata direct cu titlu obligatoriu de implementare.Snr trebuia sa implementeze reteaua altfel pierdea licenta si vechii clienti de pe reteaua de 3,5 ce trebuia sa ii migreze si sa conserve veniturile;
      3.Licenta Ancom prevedea amplasarea unui nume minim de BS uri pe perimetrul administrativ onligatoriu a resedintelor de judet ,a municipiilor si a oraselor....o gandire catastrofala dpdv comercial deoarece zonele dens urbane erau deja acoperite cu servicii catv fo etc.
      Abia in anul 2011 la insistentele snr ancom a dat posibilitatea sa se poata amplasa statiile si in alte zone.
      4.In prezent Snr are active un numar de aprox 9000 terminale, aproximativ 420 PoP uri de acces si inca este cerere, mai ales in mediul rural.
      5.Sunt de acord cu dumneavoastra ca Wimaxul nu a fost un succes de piata rasunator in Romania dar nici o gaura neagra asa cum dvs prezentati in mod tendentios dupa parerea mea, reteaua aducand venituri SNR de aprox 2 mil euro pe an numai din servicii de internet vpn si telefonie , fara a calcula serviciile de transport pt modulatia TV.
      5.Migrarea la LTE.
      Snr detine licenta in zona 3600 3800MHz zona in care se dezvolta TD LTE si nu fd lte tehnologia catre care vor migra operatorii mobili.
      A MIGRA dpdv tehnic este exclus fiind tehnologii diferite corecta este formularea reinvestirea unei sume mari de bani intr o noua retea de acces pur mobila si redefinirea unui nou tip de business;
      6.Cred ca ar fi corect sa citati sursele dvs care v au furnizat in mod eronat dupa paterea mea informatiile legate de SNR;

      Cu respect,
      Un activist onest in piata telecom.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. 1. Eu nu cunosc suma investită de SNR in rețeaua WiMAX și am citat cifra canalului TV.
      2. & 3 incă o dovadă ca SNR a fost condusă inginerește - ”technology driven” și nu ”economicește – market driven”
      5. gaura neagră nu se referă numai la WiMAX ci la toate dezvoltările tehnologice. Aduceți-vă aminte de contractual Harris și poate or mai fi fost și altele care au dus SNR la datorii de peste 180 mil euro in 2011 la venituri de cca 78 mil euro, potrivit Min Finantelor. Imprumuturi cu garanție guvernamentală. SNR a excelat în astfel de împrumuturi. Când a fost să acționeze în afara umbrelei statului a eșuat punând România in situația de a nu resprecta un acord international. Este vorba de trecerea la Tv digital terestră care este o nouă provocare - poate costrui SNR o afacere lucrativă cu cele 3 MUXuri?
      6 Migrarea la LTE - se poate, au facut-o și alții (ClearWire, etc.). Probleme - cât din actualul echipament se mai poate folosi, poate SNR construi o afacere profitabilă, etc.?
      7. V-am mai spus sursele – Min Finanțelor și canalul TV.
      O zi buna

      Ștergere