marți, 2 februarie 2016

WiMAX???

Astăzi 2 februarie 2016, TeleGeography
anunța închiderea rețelei Clearwire ce folosea tehnologia WiMAX.
Să reamintim că acum câțiva ani și timp de mullți ani, Clearwire a fost port-drapelul tehnologiei WiMAX, cu un puternic sprijin financiar din partea INTEL, iar închiderea rețelelor sale poate fi privită ca decesul oficial al tehnologiei WiMAX, care a pierdut lupta cu familia tehnologică GSM/UMTS/LTE.
România pare o excepție în acest context fiind una dintre puținele țări în care încă se mai folosește această tehnologie prin SNR (Radiocom). De câțiva ani Radiocom insistă în a opera o rețea WiMAX (pare-se WiMAX fix) oferind acces Internet la punct fix, numărul clienților nefiind prea mare (la 31 mai 2013: 2263 clienti persoane fizice si 570 clienti persoane juridice) dacă comparăm cu UPC Romania (471.000), Telekom (1,2 milioane) sau RCS&RDS (circa 2 milioane). Nu-mi dau seama dacă această linie de servicii constituie o afacere lucrativă, ținând sema de investițiile în rețea, de tehnologie, de numărul de clienți, de venituri, bănuind că nu.

Noul ministru al telecomunicațiilor, printre altele, și-a propus întărirea guvernanței corporative la companiile în administare, iar Radiocom este una dintre ele, una cu mari probleme - de exemplu, eșecul trecerii la Tv digitală care a făcut ca România să încalce un acord internațional. Poate că ar fi cazul, în cadrul acestui proces, să fie analizate toate liniile de afaceri Radiocom renunțând la cele nerentabile. WiMAX, de exemplu!

Un comentariu: