sâmbătă, 14 octombrie 2023

 

Repetă ANCOM episodul Adrian Diță?

 

Nu s-au așezat bine în fotolii noi vicepreședinți ANCOM că încep să apară probleme..

Pe diverse grupuri WhatsApp din ANCOM au început să circule informații care amintesc de perioada funestă în care ANCOM era condusă de Adrian Diță, înscăunat de PSD.

Mai jos un astfel de mesaj din care aflăm că:

- s-ar pregăti o ”reformă” în stilul Adrian Diță,

- soția domnului președinte, Laura Zgonea, încă în ANCOM, nu a plecat din autoritate cum declara la înscăunare actualul președinte. Mai mult pare a fi creerul noii ”reforme”.

Apare astfel întrebarea, legata de incomaptibilitatea invocată atunci de domnul președinte – cine va pleca totuși din ANCOM? Soțul soției sau soția soțului?   

Dacă într-adevăr se pregătește o ”reformă” ANCOM s-ar afla într-o situație critică, ”reforma” find pregătită acum ca și acum circa 5 ani de pafariști, de persoane care nu înțeleg despre ce este vorba.

Repetă ANCOM episodul Adrian Diță? PSD chiar nu a învățat nimic …

Comisiile de specialitate din parlament se simt confortabile dupa erorile comise?

 

Iată una dintre aceste informari

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații traversează o nouă perioadă de criză internă, similară celei prin care a trecut imediat după plecarea la ITU-Geneva a fostului președinte Cătălin Marinescu în anul 2017, când ANCOM a intrat o scurtă perioadă sub conducerea lui Adrian Diță. Acesta a fost schimbat la doar câteva luni deoarece a bulversat instituția cu o serie de măsuri care au blocat activitatea.

În prezent, ANCOM este condusă de către Valeriu Zgonea împreună cu soția sa, Laura Zgonea, fost secretar general al autorității, în prezent consilier de specialitate al conducerii. După preluarea mandatului, în luna mai a.c., Valeriu Zgonea a făcut un tur al structurilor teritoriale ale ANCOM, aflate în perioada ședințelor de bilanț semestrial. Deși a fost bine primit de către echipele regionale ale ANCOM, Zgonea a transmis în sediul central mesaje false, dezinformări și aprecieri subiective cu caracter jignitor despre activitatea din teritoriu, acolo unde autoritatea își derulează misiunile sale operative, de monitorizare, control, autorizare a furnizorilor de radiocomunicații, etc.

După această etapă, printr-o decizie arbitrară, actualul președinte al instituției a modificat componența Comisiei de monitorizare a proceselor manageriale, condusă de vicepreședintele Bogdan Iana (cu care nu s-a consultat) și a eliminat din acel organism cei cinci directori regionali (București, Cluj, Iași, Muntenia, Timișoara) introducând în locul acestora persoane cu responsabilități minore din sediul central. Facem precizarea că directorii din țară au în subordine cel mai mare număr de salariați (între 70 și 90) și un număr de județe arondate egal, cu excepția Bucureștiului care vizează doar activitatea din Capitală, unde activează mai puțin angajați, însă și această direcție are o activitate susținută, în cele șase sectoare.

Din acel moment, Valeriu Zgonea a început o suspectă campanie de denigrare a zonei "core business" a ANCOM, formată din cele trei direcții executive: Gestiunea spectrului, Monitorizare și Control, Reglementare, nu a organizat decât o ședință de comitet director în cele cinci luni de la preluarea mandatului și periodic a lansat ipoteza nevoii de renunțare la actualele activități ale instituției, în schimbul unor ipotetice și iluzorii acțiuni viitoare.

După apariția în spațiul public a informațiilor privind măsurile de austeritate ce vor fi asumate de Guvern, Zgonea a devenit extrem de agresiv în limbaj, amenințător în întâlnirile pe care le organizează cu managerii unor compartimente centrale. Repetă obsesiv faptul că instituția nu mai are nevoie de ingineri de spectru, că personalul este nepregătit, neinstruit, că multele campanii (recunoscute a fi de succes de ani de zile) ale ANCOM sunt inutile, etc. A limitat și chiar interzis participarea directorilor/specialiștilor ANCOM la diverse evenimente de profil, prin decizia sa arbitrară fără să se consulte cu cei care de ani de zile reprezintă autoritatea în diverse forumuri de dezbateri.

Recent, a organizat o ședință cu conducerea Direcției executive Monitorizare și Control unde s-a lansat în afirmații jignitoare la adresa salariaților din teritoriu, jignind o structură formată din sute de specialiști, toți cu experiență mare și rezultate recunoscute la nivel național și internațional. Insistă obsesiv asupra faptului că nu există nicio diferență între structurile de bază ale ANCOM și cele suport. Potrivit unor informații care circulă în sediul central, înainte de ședința cu directorii DEMC, Zgonea ar fi spus în mai multe întâlniri neoficiale în sediul ANCOM că "îi chem pe ăia de la DEMC ca să le dau un cap în gură", iar după ședință s-a lăudat că i-ar fi făcut praf pe cei din structura de monitorizare și control, care nu sunt buni de nimic. O temă pe care o reia tot obsesiv este legată de cea mai de succes aplicație a ANCOM - platforma aisemnal.ro - care e realizată de ani de zile printr-un efort uriaș al inspectorilor și experților autorității din țară, datele colectate din fiecare localitate a României cu peste 10 locuitori fiind prelucrate și integrate la sediul central. Valeriu Zgonea repetă în diferite întâlniri faptul că datele din aplicație ar fi false, că nu reflectă realitatea, etc, dovedind clar că nu înțelege specificul muncii din ANCOM. Tot în ședința cu directorii din țară a jignit global inginerii din oficiile județene, reproșând faptul că aceștia nu ar aduce bani la bugetul autorității?! În aceeași linie, a amenințat că oricând poate desființa structuri din țară, care ar fi 'tolerate".

În acest context, circulă tot felul de zvonuri îngrijorătoare în interiorul ANCOM legate de viitoarea organigramă a instituției, despre care până astăzi nu s-a discutat oficial în nicio întâlnire, dar despre care se știe de o lună de zile că ar fi creionată de către o echipă nelegitimă de apropiați ai soției lui Valeriu Zgonea. Potrivit unor informații din sediul central, cei doi vicepreședinți, Eduard Lovin și Bogdan Iana, precum și directorul executiv al DEMC nu au fost consultați împreună legat de viitoarea organigramă ce ar rezulta după asumarea răspunderii Guvernului. Surse interne afirmă că Laura Zgonea poartă discuții private cu directori și șefi din ANCOM pe tema viitoarelor măsuri, însă nu a fost organizată nicio consultare oficială cu structura managerială. Sindicatul a fost pus la punct în avans de către Valeriu Zgonea, care a transmis liderilor să nu facă niciun demers la Comisia europeană sau Parlamentul României legat de viitoarele reorganizări interne.

În aceste condiții, tot mai mulți dintre salariații ANCOM consideră că se impune intervenția Comisiei parlamentare de IT&C pentru verificarea situației în care se află această autoritate controlată de Parlamentul României. Potrivit legislației interne, ANCOM, fiind unicul reglementator al pieței de comunicații din România, se supune legislației europene, iar independența și imparțialitatea autorității sunt obligatorii. Ar fi extrem de grav ca Parlamentul României să lase la mâna unui președinte de autoritate cu un trecut extrem de controversat și a soției sale viitoarea reorganizare, ce va fi făcută după asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri de austeritate. În mod normal, ANCOM ar fi trebuit exceptată, cel puțin pentru anumite compartimente și activități, de la o reorganizare brutală, care ar putea compromite iremediabil nu doar structura, dar și piața de comunicații din România, care este una foarte bine controală și reglementată de stat, prin activitatea de ani de zile de succes a profesioniștilor ANCOM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu