O strategie de guvernare a telecomunicațiilor românești
pentru anii 2025-2028 (continuare 2)
2. Cauzele eșecului României – incompetența guvernanților!
De ce se situează România in coada clasamentelor UE? Iată de ce:
Amânarea repetată a acordării licențelor 5G: 2017 - 2022
Licitația 5G a fost amânată an de an începând cu 2017 pentru a avea loc în anul 2022, adică după 5 ani. Motivul - bâlbâieli politice.
Legea 5G
Legea 5G a adus, pe lângă întârzierea licitației 5G cu circa 2 ani, multe neclarități și mai ales limitări competiționale. Astfel, legea 5G, pe lângă interzicerea fabricanților chinezi, deci reducerea numarului furnizorilor și scăderea competiției, a mai adus prevederi contradictorii, neclare care au dus, printre altele, la eliminarea, in prima etapă, a fabricantului Nokia, continuatorul prin Lucent a faimoaselor Bell Laboratories, locul unde s-a inventat tranzistorul, tehnologia pe bază de siliciu care este la baza societății informaționale de astăzi. Și pentru care s-au acordat premii Nobel! Eliminarea Nokia de la furnizarea de echipament 5G, fapt unic in lume, dovedeste incompetența decidențlor, impostura acestora. Pe 28 octombrie 2024 se anunța că și Intracom a fost respinsă. Legea 5G mai prevede și inlocuirea echipamentului neacreditat, dar nu prevede modalitați de compensare a cheltuielilor provocate, cum se întâmplă în alte țări. Astfel operatorii în loc să investească în extinderea rețelelor 5G se văd nevoiți să cheltuiască pentru a înlocui echipament instalat și functional.
Birocrația aprobării lucrărilor de infrastructură
Experiența trecutului, RoNet de exemplu, arată multă birocrație, (dosare cu documentație tipărită), și mult timp pierdut, (multe luni) pentru aprobarea lucrărilor de infrastructură - piloni antene, cabluri de interconectare, etc., iar licențele 5G fără autorizații de construire nu au nicio valoare.
Conform documentației ANCOM din 2019 pentru licitația 5G, o retea 5G necesita 70-80 de mii de site-uri fiecare plus cabluri fibră optică pentru interconectare. Peste 300.000 in total pentru 4 retele 5G. Adică zeci de mii de ani de așteptare!
ANCOM colector de taxe pentru guvern! Taxe/tarife mari - spectru, numerotație,
Având tarife mari pentru utilizarea spectrului ANCOM s-a trezit acum ceva ani cu un excedent bugetar de o sută (două?) de milioane de euro, bani pe care, guvernul i-a luat. I-a luat din buzunarul românilor prin intermediul operatorilor si apoi al ANCOM. Să adăugăm și bani obținuți din vânzarea de spectru. Acum vreo doi ani ANCOM a mai redus tarifele de utilizare a spectrului rămânînd totuși prea mari pentru ca anul trecut, conducerea a decis să mărească tarifele pentru resursele de numerotație, pentru a ajuta o guvernare falimentară: deficit bugetar uriaș, inflație mare, imprumuturi lunare (Tezaur, Fidelis, bancare, externe).
Scăderea competiției
O gravă greșeală a guvernaților a fost acordul pentru vânzarea fostului RomTelecom, dat de fostul prim-ministru Ludovic Orban. Rămas singur, fără rețea fixă, cu rezultate din ce în ce mai slabe, fostul Cosmote așteaptă să fie vândut, reducându-se de la 4 la 3 numărul operatorilor, rezultat al incompetenței guvernanților. Scăderea competiției va duce la creșterea tarifelor si scăderea calitații serviciilor. In SUA fuziunea T-Mobile & Sprint a dus la reducerea numărului operatorilor de la 4 la 3 și la creșterea de 3 ori a tarifelor unui serviciu.
O declarație din 6 feb 2025, a președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, releva faptul că fostul Cosmote România va dispărea în acest an urmând a fi împărțit între Vodafone și fostul RCS&RDS:
“ Din punct de vedere al concentrărilor economice, decizia mare în acest an va fi legată de dispariţia Telekom. Deci grupul Telekom, care cumpărase vechiul RomTelecom, vrea să iasă din România Ştiţi că încearcă de 2 ani să iasă. La a treia încercare au venit cu cumpărători Vodafone şi Digi. Această operaţiune are şanse mari să fie aprobată, dar vrem cum o aprobăm, cum se împartă activele lui Telecom între Digi şi Vodafone”.
Aprobarea va fi condiționată doar de cu obligaţii legate de acoperire şi calitatea semnalului. Nimic despre păstrarea tarifelor pe o perioadă de minim trei ani ,sau despre stimularea intrării unor noi competitori…
Tot o ispravă a liberalilor este și dispariția INSCC, absorbit de către ICI, și a activității.
Legea 5G duce la eliminarea fabricanțor chinezi, adică la scăderea ofertei și a competiției, la creșterea cheltuielilor operatorilor și prin neclarități la confuzie și incetinirea răspândirii tehnologiei 5G.
Degringolada și pafarismul de la conducerea telecomunicațiilor: MCID, ANCOM, ...
Dacă analizăm expertiza persoanelor care s-au perindat în ultimii ani la conducerea ministerului, a autorităților de resort constatam lipsa de pregătire și expertiză specifică. Niciunul dintre ministri nu avea pregătire specifica - comunicații, TI. Dintre secretarii de stat unul sau doi au avut de a face cu TIC. La ANCOM situația este critică: niciunul din echipa de conducere - președinte, vicepreședinți - nu are habar de telecomunicații, industrie tehnologică de vârf. Președintele absolvent de ”drumuri și poduri”, un vicepreședinte are experiența in pază, iar celalalt a absolvit o facultate particulară netehnică. Ce dovedește aceasta? Lipsa de specialisti a coaliției de guvernare? Dispreț față de români? (Fac ce vrea mușchii mei!)
Incompetența la originea eșecului - numirea in funcții de conducere (ministru, secretari, președinte, vicepreședinte, membru CA...) a unor persoane fără pregătire de telecomunicații (comunicații electronice, TI)!
Cauza eșecului a fost numirea în funcții de conducere a unor oameni de partid fără competențe specifice telecomunicațiilor, a unor persoane fără inițiative, controlabile, care să execute ordinele primite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu