O strategie de guvernare a telecomunicațiilor românești
pentru anii 2025-2028
1. Telecomunicațiile românești în anul 2024 - printre ultimii din UE
1.1 Comunicațiile electronice românești în anul 2024 - în curs de concentrare
Comunicațiile electronice românești sunt dominate de trei mari operatori cu cote de piață apropiate - Orange Romania, Vodafone România și DIGI, fostul RCS&RDS. Fiecare oferă servicii de comunicații electronice la punct fix și punct mobil prin rețele proprii, fiind furnizori totali de servicii. Un al patrulea operator, Telekom Mobile Romania, ultimul vestigiu al fostului Telekom Romania, este în stare de ”conservare”, proprietarii, OTE, DT, dorind a-l vinde, ultimii pretendenți fiind Vodafone Romania și fostul RCS&RDS. Având doar rețea de comunicații mobile oferă numai servicii la punct mobil și are o cotă de piață mică și în scădere.
Sursă: ANCOM
Dacă s-ar aproba achiziția Telekom Mobile de către Vodafone și fostul RCS&RDS am avea doar trei operatori importanți. În mod normal, această achiziție nu ar trebui aprobată din cauza efectelor reducerii de la 4 la 3 a numărului operatorilor – creșterea tarifelor, scăderea calității serviciilor.
Să remarcăm și prezența pe piață a primului și unicului furnizor de infrastructură pentru telecomunicații, operatorul Vantage Towers Romania, care poate fi o soluție economică pentru piețe sensibile la preț, dar și ecologică – un turn cu antene în loc de patru.
1.2 România în Europa – printre ultimii!
· DESI, 2030 Digital Decade
Potrivit DESI2023, România se situează în coada clasamentelor UE. Astfel, la Acoperire 5G România este penultima din UE.
Sursă: DESI2023
Ceva mai bine stăm la Utilizarea accesului mobil de mare viteză – locul 22.
Sursă: DESI2023
Suntem ultimii din UE la indicatorii Utilizatori eGovernment, Servicii publice digitale pentru cetățeni, pentru afaceri și Inteligență Artificială.
Sursă: DESI2023
Sursă: DESI2023
Sursă: DESI2023
Sursă: DESI2023
Potrivit 2030 Digital Decade România are mari probleme la toate grupurile de indicatori dar în mod special la Transformare digitala a afacerilor, care poate fi o explicație pentru evoluția economică a țării.
1
Sursă: 2030 Digital Decade
Publicat în revista Piața Financiară 1/2 2025
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu