marți, 3 august 2021

 

 Recviem pentru RomTelecom

 

Miercuri 28 iulie 2021 - zi de doliu pentru telecomunicațiile românești!

Este ziua în care Comisia Europeană anunța acordul oficial pentru dispariția fostului operator național RomTelecom, prezentându-l printr-un comunicat liniștitor: sunt suficiente alternative pe piață. (Înmormântările sunt de regulă însoțite de cuvinte de consolare!)

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3941

 

RomTelecom – doar 30 de ani!

La 1 iulie 1991 RomTelecom se desprindea din regia autonomă RomPostTelecom preluând rețeaua de telecomunicații la punct fix a României. La 1 nov 1997 avea să devină societate pe acțiuni, pas pregătitor privatizării, care avea să se producă în decembrie 1998 când guvernul vindea operatorului OTE un pachet de 35% din acțiuni și 16% drepturi de vot. Tranzacţia evalua RomTelecom la US$1,93 miliarde sau US$540/abonat. A doua etapă a privatizării RomTelecom se finaliza la 3 martie 2003 când OTE își mărea participația la 54,01%, în cursul tranzacţiei fiind acceptată evaluarea RomTelecom la US$750 milioane, (US$175/abonat), înainte de mărirea de capital. La 12 sept 2014 numele avea să fie schimbat în Telekom Romania Comunications. A treia etapă, care ar putea consemna dispariția Telekom Romania, începea în 9 nov 2020 când grupul Orange anunța achiziția RomTelecom, tranzacție care evalua fostul monopolist și cei 881.000 clienți Cosmote Romania cu abonament la €497 milioane.

 



Sursă:https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7

 

Comisia Europeană - acord rapid și facil pentru concentarea pieței românești

Aprobarea Comisiei pare a fi fost o simplă formalitate de vreme ce a fost dată foarte, foarte  repede (8 iunie notificare, 28 iulie aprobare!), cu o singură condiţie ce pare să ajute OTE la vânzarea ulterioară a fostului Cosmote România - vânzarea deținerii de 30% din fostul Cosmote, care se va face repede către ... OTE, pentru a-și va mări deținerea la 100%.  

Comisia Europeană a aprobat dispariția, sacrificărea RomTelecom deși știa că aceasta va duce la dispariția Telekom România: dat fiind pregătirile făcute pentru slăbirea fostului Cosmote Romania (trecerea a 881.000 abonați de la acesta la fostul Romtelecom) dar și evoluția din ultimii ani a acestuia este de așteptat, într-un un an, doi, eșecul fostului Cosmote Romania și vânzarea sa către RCS&RDS, conform unor discuții mai vechi. https://www.commsupdate.com/articles/2017/02/07/dt-eyes-sale-of-romanian-fixed-mobile-ops  

 

Guvernanții – autorii!

Cei care au ”nășit” dispariția, decesul fostului RomTelecom sunt însă guvernanții români - toți cei care, în timp, au fost de acord cu vânzarea acestuia către Orange România: fostul și actualul prim ministru, fostul ministru al transporturilor și comunicaților și actualul ministru al digitalizării și comunicațiilor, etc. Fără acordul acestora vânzarea nu era posibilă, statul român fiind un acționar deosebit, deloc de neglijat.  

Este, cred, singurul caz din Europa de dispariție a fostului operator național. Țările dezvoltate și-au păstrat operatorul național: Franța - France Telecom redenumit Orange, Grecia - OTE, Germania - DT, Anglia - BT, Spania - Telefonica, Olanda - KPN, Italia - Telecom Italia, Elveția - Swisscom, etc., dar și țări mai puțin dezvoltate, cam ca noi: Ungaria - Magyar Telekom, etc.

De ce la noi? Pentru că nu suntem țară dezvoltată? Sau, poate pentru că decidenții nu au înțeles ce fac? Sau, mai degrabă pentru că nu au vrut să înțeleagă?

Și autorii dispariției țin să ne liniștească. ”Am încredere în viitorul companiei care vine odată cu această tranzacție. Eforturile noastre se vor concentra asupra parteneriatului strategic cu Orange Romania pentru maximizarea si protejarea intereselor statului roman” declara ministrul digitalizării și comunicațiilor preocupat de succesul noii companii dominante (50% cotă de piață) create prin vânzarea RomTelecom. Probabil, interesele statului vor fi protejate ca până acum trimițând în consiliul de administrație al noii entități marii ”specialiști” de partid, copărtași la eșecul RomTelecom.

 

Dispariția fostului RomTelecom – un nou eșec OTE în România!

Dispariția fostului RomTelecom marchează un nou eșec al administrației OTE în România, primul fiind eșecul administrării CosmoRom care a dus operatorul aproape de faliment în anul 2004 urmat de vânzarea către OTE a unui pachet de 70% și rebranding Cosmote Romania în 2005. Cum OTE nu prea a fost în stare să administreze RomTelecom și CosmoRom/ Cosmote (vânzarea RomTelecom, ultima dovada acestui eșec) nu văd cum ar fi în stare să administreze fostul Cosmote Romania slăbit, singur într-o piață în care furnizarea pachetului convergent de servicii (fixe și mobile) a devenit rețeta reușitei. Pentru aceste ”succese” unii membri ai echipei OTE și-au pregătit prime de eșec, denumite pompos prime de ”succes”, probabil de bucurie că pot ieși de piața românească pe care se pare că nu prea au înțeles-o.

De ce a trebuit să dispară fostul RomTelecom? Pentru a putea dispărea Telekom România și astfel OTE să poată ieși de pe piața românească?

Eșecul OTE în România este rezultatul unor probleme de management, strategie și de investiții, care au făcut ca cei doi operatori să piardă teren în fața competitorilor. Fostul RomTelecom are o rețea de fibră optică puțin dezvoltată (peste 2 milioane locuințe cablate cu fibră oprică față de peste 3 milioane fostul UPC/Vodafone și peste 7 milioane RC&RDS), investițiile în rețeaua de fibră optică fiind unul dintre motivele vânzării. Fostul Cosmote România are o rețea 4G mai puțin dezvoltată decât Orange și Vodafone și rămâne cu 2 milioane clienți cartele preplătite și circa 0,9 milioane clienți cu abonament, într-o piață cu 22,5 milioane SIMuri active, mult prea puțin pentru a putea supraviețui mult timp.

 

Pregătiri pentru ultimul eșec - dispariția fostului Cosmote Romania

Slăbirea intenționată a fostului Cosmote România prin trecerea celor 881.000 clienți cu abonament la Orange Romania via RomTelecom, care va grăbi eșecul și motiva vânzarea, dar și întregirea deținerii OTE în fostul Cosmote Romania la 100% vor face posibliă vânzarea ușoară a operatorului pe termen mediu, unu sau doi ani, către RCS&RDS și astfel va marca dispariția acestuia și a ce a fost Telekom Romania.  

 

Întrebări fără răspuns

Chiar și acum după aprobarea dispariției RomTelecom de către Comisia Europeană câteva întrebări persistă și așteaptă răspuns de la guvernanți:

1. De ce s-a permis devalizarea, slăbirea fostului Cosmote RO prin trecerea a 881.000 clienți cu abonament la Orange prin RomTelecom? Pentru a fi slăbit, falimentat ușor, adică găsită motiv pentru a fi vândut? Pentru a dispărea un mare operator – Telekom Romania - de pe piață? Astfel pe termen mediu România ar urma să aibă doar trei mari operatori: Orange, Vodafone și RCS&RDS, https://nicolaeoaca.blogspot.com/, care va însemna creșteri de tarife, scăderea calității și a adoptării servidiilor, probleme cu digitalizarea și dezvoltarea economică. Ce interes au avut guvernanții să reducă competiția pe piața furnizării de servicii de telecomunicații, după ce au redus competiția și de pe piața furnizării de echipament prin legea 5G și astfel să încetinească dezvoltarea telecomunicațiilor și a economiei?  

2. Pe ce bază a acceptat România evaluarea fostului RomTelecom la €497 milioane și implicit valoarea pachetului de 45,99% la €229 milioane?

3. Ce firmă de consultanță a consiliat România la această evaluare și tranzacție? România! Nu Deutsche Telekom, OTE sau Orange!

4. Ce se întâmplă cu fostul RomTelecom? Dispare prin absorbție în Orange? Dacă va fi absorbit: care va fi mărimea pachetului de acțiuni ce revine României în noua entitate rezultată în urma absorbției fostului RomTelecom de către Orange România?

5. Ce firmă de consultanță a asistat România la determinarea mărimii pachetului său de acțiuni în noul operator Orange Romania, dacă RomTelecomva fi absorbit?

6. Pentru evaluarea fostului Cosmote Romania în vederea vânzării pachetului de 30% către Cosmote Grecia, va angaja guvernul român un consultant?

7. Cum se va rezolva conflictul de interese dintre ministerul ”telecomunicațiilor” proprietar (exRomTelecom & Cosmote, Radiocom), partener cu grupul Orange și ministerul ”telecomunicațiilor” strateg național și reglementator (tabel alocare frecvențe, etc.)

8. De ce s-a permis secretizarea detaliilor tranzacției? Era vorba despre un activ al statului și nu unul personal, ca atare guvernanții trebuiau să facă publice detaliile tranzacției pentru a putea fi luate măsuri la timp și a evita ... Ce se dorește să se ascundă prin secretizare? 

 

PS: Este a doua oară când scriu despre o dispariție în ultimele opt luni, prima oară  fiind despre INSCC, institutul de cercetăti în telecomunicații. De remarcat că ambele dispariții sunt în mandatul actualului ministru al cercetării și comunicațiilor. Are ”mână bună”! Continuă politica de desființare începută de PNL prin desființarea ministerului telecomunicațiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu