miercuri, 30 iunie 2021

 

În atenția domnului preșdinte Klaus Iohannis!

 

Salvați ce se mai poate salva - fostul RomTelecom!

 

În 16 iunie 2021 Comisia Eurpeană a publicat Notificare prealabilă a unei concentrări (Cazul M.10153 – Orange/Telekom Romania Communications)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.C_.2021.231.01.0005.01.ENG&toc=OJ%3AC%3A2021%3A231%3ATOC

prin care anunță că a primit o notificare în legatură cu achiziția fostului RomTelecom de către Orange și solicită, în termen de 10 zile de la data publicării, observații la tranzacția notificată.

 

Domnule președinte!

Încă mai aveți ocazia de a repara greșeala guvernul anterior care, neînțelegând ce face, a fost de acord cu vânzarea fostului operator RomTelecom către Orange România deschizând astfel calea spre disparația unui mare operator de pe piața noastră, Telekom România, prin achiziția ulterioară a fostului Cosmote de către un operator existent pe piață, RCS&RDS, de exemplu. Astfel pe piața noastră ar putea rămâne doar trei operatori Orange, Vodafone și RCS&RDS. Ca efect imediat, achiziția va consolida o poziție dominantă pe piața noastră: Orange - 50% cotă de piață după venituri, care ar trebui să alerteze autoritățile de resort și să blocheze tranzacția.

Prin această tranzacție s-ar compromite și competiția pe piața furnizării de servicii și rețele de telecomunicații, alături de deja compromisa competiție pe piața furnizării de echipament de telecomunicații prin legea 5G.

 

Sursă: Ministrul Finanțelor, autorul

 

Compromiterea competiției în telecomunicații

Competiția pe piața furnizării de echipament de telecomunicații este compromisă prin promulgarea legii 5G (Legea 163/2021), cu efect interzicerea fabricanților chinezi. Pe termen mediu am putea avea doar doi furnizori importanți - Ericsson și Nokia – și ”avantajele” duopolului - întârzieri, prețuri mai mari, tarifele serviciilor mai mari, adopție întârziată a noilor servicii, creșterea decalajului digital. Este o problemă pentru care Anglia a creat un comitet, iar SUA pregătesc un ghid. https://www.mobileworldlive.com/featured-content/top-three/us-5g-playbook

Prin achiziția RomTelecom de către Orange se compromite și competiția pe piața furnizării de servicii și rețele de telecomunicații: reducerea numărului competitorilor la trei - Orange, Vodafone, RCS&RDS - prin achiziția ulterioară a fostului Cosmote de către RCS&RDS va duce la scăderea competiției, creșterea tarifelor serviciilor, adopție scăzută și întârziată, creșterea decalajului digital. A se vedea cazul Franței din 2004, sau mai recent al Australiei https://www.competitionpolicyinternational.com/phone-users-paying-more-since-australian-tpg-merger/

România este o piață sensibilă la preț (salariul mediu net mic), iar aceste măriri de tarife, prin compromiterea simultană a competiției pe cele două piețe, se va resimți prin scăderea serviciilor cumpărate, creșterea decalajului digital. Și aceasta în contextul în care utilizarea serviciilor digitale în România este scăzută, conform DESI2020.

Dacă compromiterea competiției pe piața furnizării de echipamente de telecomunicații a fost realizată din considerente geopolitice, depinzând mai puțin de guvernul nostru, compromiterea competiției pe piața furnizării de servici și rețele de telecomunicații este numai din cauza noastră, a guvernului nostru. Și, deci, depinde doar de noi să o evităm.

Cele două împreună anunță un viitor sumbru pentru telecomnunicațiile românești și pentru economia românească. 

 

Domnule președinte Klaus Iohannis!

Dacă SUA sunt mai greu de refuzat, Orange poate fi refuzată blocând vânzarea fostului operator RomTelecom și dând astfel o șansă competiției și telecomunicațiilor românești. Solicitați guvernului să trimită Comisiei Europene opoziția statului român la achiziția fostului RomTelecom de către Orange, reparând astfel greșeala guvernului anterior și salvând ce se mai poate salva din competiția pe piața telecomunicațiilor românești, salvând telecomunicațiile și viitorul economiei naționale.

Domnule președinte, nu permiteți politicienilor fără expertiză specifică să ia decizii pe care nu le înțeleg, periclitând viitorul telecomunicațiilor și, deci, al economiei naționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu