marți, 2 martie 2021

 

Radiocom încotro?

 

Într-un eveniment online organizat vineri 26 februarie 2021 de căre revista Comunicații Mobile, Marian Murguleț, președinte Radiocom¸ http://www.radiocom.ro, spunea că se așteaptă implementarea noului cod european al comunicațiilor electronice pentru a se putea închiria spectrul pe care operatorul îl deține - banda C. (Către RCS&RDS!)

 

Nerăbdare?

Așteptarea nu este de azi, de ieri, este de multă vreme, conducerea operatorului devenind nerăbdătoare.

Conducerea nu s-a arătat nerăbdătoare să testeze noua tehnologie 5G folosind spectrul foarte valoros pe care îl deține lansând (cel puțin local, neavând obligații de acoperire precum operatorii de comunicații mobile) servicii pe baza tehnologiei 5G (acces de mare viteză, rețele private, etc.), ci să îl închirieze. Nu are în vedere lansarea unor noi linii de afaceri, ci venituri din expediente! Este mult mai comod să trăiești din expediente!     

Explicația, justificarea - este companie de stat! Dacă este companie de stat, se poate permite orice?

Dacă Radiocom nu știe ce să facă cu un spectru foarte valoros din banda 3,6 GHz poate ar că ar trebui să-i fie retras și oferit spre vânzare la licitația 5G celor care știu ce să facă cu el, care știu să îl folosească eficient!

 

Radiocom își poate pierde principala sursă de finanțare - retransmisia posturilor naționale

Radiocom mai are o problemă, una MARE - îsi poate pierde obiectul muncii! Televiziunea terestră (pe cea digitală nu a reușit să o introducă la termenul asumat de România, 2015!) este sub semnul intrebării (si deci rațiunea de a fi a operatorului, aceasta aducându-i, de la buget, circa 80% din venituri!) de vreme ce în iunie 2020, 103,5% dintre gospodării, potrivit ANCOM (https://statistica.ancom.ro/sscpds/public/files/217_ro), pot recepționa programele naționale prin diverse tehnologii (cablu, IP, DTH). Și prin internet se pot accesa posturile naționale. Puținii români, care încă nu pot recepționa programele naționale ar putea intra sub incidența serviciului universal, de exemplu. Si atunci care ar mai fi rațiunea de a fi pentru Radiocom? De ce ar trebui românii, prin guvern, să finanțeze un serviciu care nu mai este util și care întrețin operatorul  Radiocom furnizând circa 80% din veniturile sale?

 

Restructurarea activității pentru supraviețuire

Ca atare se impune restructurarea activității operatorului introducând noi linii de afaceri:

- servicii prin tehnologia 5G (acces mare viteza, rețele particulare, orașe inteligente, etc.) folosind spectrul deținut (banda C, fără obligații de acoperire) si permisiune prin neutralitatea tehnologică. Radiocom are spectru propice 5G și nu trebuie să se bazeze pe expediente - inchirierea spectrului către RCS&RDS, pentru care se așteaptă cu nerăbdare implementarea noului cod european. O strategie de restructurare viabilă trebuie sa se bazeze pe servicii proprii și nu pe expediente. Operatorul ar mai putea achiziționa spectru și la viitoarea licitație 5G.

-operator de turnuri, bazat pe expertiza existentă, printr-o companie separată despre care am mai scris în propunerea de strategie de guvernare pentru telecomunicații, partea I, Guvernanța, pct. 2.2 din 3 ianuarie 2021. https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2021-01-11T16:03:00%2B02:00&max-results=7&start=1&by-date=false

 

O conducere profesionistă pentru un operator competitiv!

Restructurarea este o șansa, altfel Radiocom ar putea dispărea nemaiavând obiectul muncii. Desigur vor fi probleme de finanțare pentru relansare, dar cu o echipă de conducere profesionistă și un plan de afaceri adecvat se poate obține. Operatorul ar putea atrage un partener strategic, sau ar putea fi considerată și listarea la Bursa de Valori București.

Guvernul învestit spre finele anului trecut vorbește, printre altele, și de eficientizarea companiilor de stat. Pentru Radiocom ar trebui început cu o conducere profesionstă (management privat, contract de management, firme de consultață, …) care să restructureze activitatea operatorului, folosind avantajele competitive ale acestuia (spectru, expertiză, ...) și oportunitățile pieței.

România are nevoie de înca un jucator puternic, Radiocom, pe piata ”telecomunicatiilor”, mai ales dacă ar dispărea Telekom, iar pentru aceasta Radiocom are nevoie de profesioniști la conducere pentru a putea concura cu Orange, RCS&RDS, Vodafone,  ... Telekom.

 

Va reuși, oare, actualul guvern să restructureze Radiocom și să-l transforme într-un operator capabil să înlocuiască fostul Cosmote Romania, pentru a repara greșeala fostului guvern liberal, de a aproba vânzarea fostului RomTelecom către Orange, pavând astfel calea spre dispariția fostului Cosmote România? Dificil de spus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu