sâmbătă, 7 mai 2016

Primari inteligenți pentru orașe inteligente!

În atenția candidaților la funcția de primar!

A început campania electorală pentru alegerea primarilor și le sugerez candidaților să introducă în discursul lor electoral, iar cei aleși să aplice, binefacerile aplicațiilor ”smart cities”. Adică să utilizeze comunicatiile electronice si tehnologia informatiei pentru administrarea mai eficientă a serviciilor publice, pentru o societate mai ecologică, mai eficientă, mai prietenoasa cu cetățeanul.

De regulă candidații la primărie promit construirea de infrastructuri, facilități, etc. - șosele, poduri, locuri de parcare, școli, spitale, etc., să le numim ”hardware”, toate fiind cu impact direct, vizibil asupra cetățenilor. În ultimii ani dezvoltările tehnologice din comunicațiile electronice și tehnologia informației au permis o utilizare mai eficientă a acestora prin diferite aplicații, să le zicem ”software”, deși conțin atât software cât și echipamente electronice.

De exemplu traficul poate fi monitorizat în întregul oraș, iar cetățenii avertizați asupra zonelor cu probleme și indicate rute ocolitoare. (Unele aplicații sunt deja folosite.) Parcarea ar putea deveni inteligentă cu o aplicație adecvată astfel că cei interesați pot reține un loc de parcare la un anumit interval orar într-o anumită zonă. Iluminatul inteligent permite pe lângă control și automatizare, economii de energie. Prin unele aplicații pot fi efectuate automat și continuu măsuratori (”smart mettering”) asupra unor parametri - temperatură, umiditate, compoziție aer, apă, consum (electric, gaze, apă, etc.) și evident se pot lua decizii. ”Smart water management” permite cartografierea rezervelor de apă și prognoza meteo, stabilește sisteme de alarmare, asigură satisfacerea nevoilor de apă, controlul calității și poluării apei, administrarea echipamentelor pentru distribuția apei, irigații, etc. Un oraș inteligent are în dotare rețele inteligente (”smart grids”). Monitorizarea în timp real și tehnicile de recunoaștere permit un oraș mai sigur, mai prietenos cu cetățenii săi. Aceste aplicații permit și o relaționare prietenoasă a autorităților cu cetățenii și între cetățeni.
Bineînțeles că orașul, localitatea ar trebui să aibă rețele de comunicații de mare viteză fixe și mobile, care să conecteze totul - locuințele, administrația, învățământul, cultura, sănătatea, etc.

Binefacerile orașelor inteligente sunt evidente și multe state, în general dezvoltate, au încurajat pentru început proiecte pilot, urmate de replicarea în alte orașe. În ultima vreme ”Smart city” a devenit și o preocupare a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor pentru extinderea la nivel mondial.

Deși România nu este un stat fruntaș în adoptarea acestor aplicații, totuși preocupări privind orașele intelingente sunt tot mai multe în ultima vreme, dar nu din partea autorităților, ci a pieței - marii operatori de telecomunicații au lansat diverse aplicații sau chiar mici proiecte pilot (Telekom în București), fabricanții au în ofertă astfel de aplicații. Autoritățile însă se mișcă mai greu, așteptarea mea fiind ca ministrul tehnocrat al telecomunicațiilor să lanseze în acest an un proiect pilot ”smart city” într-un oraș mai mic, propunând eu, cândva, Râmnicu Vâlcea, oraș deja ”smart” prin hackerii săi.

Ce ar putea face un primar ales in iunie 2016 pentru a transforma orașul în unul ”smart”, independent de proiectul pilot așteptat de la ministrul telecomunicațiilor? În primul rând să fie deschis la ideia de a introduce în plan pe lângă obiective ”hardware” și obiective ”software”, pentru eficientizarea utilizării primelor și să aibă un mic colectiv dedicat acestora. Apoi, ar trebui analizate problemele și stabilite pentru fiecare caz ce aplicații pot fi considerate, după care s-ar putea lansa un proiect pilot la o scara mică în care să se experimenteze aplicațiile considerate. În final, proiectul reușit ar trebui replicat la nivelul întregului oraș, localitate.


Mi-aș dori un primar ”smart”, a nu se înțelege ”băiat isteț”, care să înțelegă că viitorul urbei este unul digital și să o transforme într-una ”smart” în mandatul pe care-l va câștiga în iunie 2016. 


Dacă trecutul a aparținut primarilor ”hard-iști” (scuzați expresia!), cred că viitorul aparține primarilor inteligenți, poate chiar ”soft-iști”!

4 comentarii:

  1. Ma numesc Bogdan Puscasu si sint Vicepresedintele AAPRO - asociatia profesionala a Administratorilor Publici (omologul city manager-ului) din Romania.

    Va scriu in primul rand pentru a va multumi pentru apelul dvs catre candidatii la pozitia de Primar si catre viitorii Primari alesi, de a se apleca si asupra acestei resurse (si totodata directie) de dezvoltare a comunitatilor locale. De fapt, aproape toate proiectele unei Primarii se pot subsuma unei abordari ”smart”.

    Alaturi de mediul privat, de cel academic si de altii (societatea civila, de ex) si noi AAPRO, am incercat si ne straduim in continuare sa facem acest lucru, ca si dvs (si ca sa vedeti ca nu sint doar vorbe, transmit mai jos un link catre Ghidul Oraselor Inteligente, un material on-line elaborat sub umbrela AAPRO, ghid pe care il diseminam catre autoritatile locale cu orice ocazie se iveste).

    https://www.primariapn.ro/documents/87769/2006173/ghid_smart_city_ro.pdf


    RăspundețiȘtergere
  2. Ziua buna,
    M-am bucurat să aflu despre aceste preocupri și că există profesioniști.M-am bucurat să aflu despre initiativa Piatra Neamț 2020 - oraș inteligent.
    Astfel, proiectul pilot de care spuneam mai sus ca ar trebui lansat de ministerul comunicatiilor ar fi bine sa fie în Piatra Neamț, unde există deja preocupări și deschidere. Am putea astfel optimiza investițiile și eficiența acestora și accelera procesul de implementare în Romania.
    Daca și primarii orașelor ar avea deschiderea și cunoștiințele ”City manager”-ilor poate că lucrurile ar merge mai bine în Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Alba Iulia! Argumente pot fi și de ordin practic - orașul este relativ mic: cca 60.000 locuitori deci o experimentare relevantă la costuri nu prea mari, dar și național - Alba Iulia orașul unirii, oraș inteligent înainte de 1 dec 2018, cand se împlinesc 100 ani de la marea unire.

    RăspundețiȘtergere