duminică, 13 martie 2016

Operatori de turnuri în România?

Potrivit Mobile World Live din 11 martie 2016,
Deutsche Telekom examinează posibilitatea ”externalizării” a unei părți a infrastructurii, inclusiv turnurile pentru rețelele de comunicații mobile. Printre opțiunile considerate se numără separarea sau oferta publică intițială, valoarea activelor considerate fiind de ordinul miliardelor de dolari.
Discuțiile sunt în fază incipientă, nefiind luată nicio decizie, operatorul monitorizând și mișcările competitorilor săi. Unul dintre aceștia, Telefonica a înființat o companie, Telxius, în care a transferat infrastructura sa. Sunt măsuri luate în vederea reducerii cheltuielilor și a creșterii lichidităților, numerarului companiilor.
Ar fi posibile astfel de măsuri și în România? Operatorii noștri au întreprins deja unele acțiuni pentru reducerea cheltuielilor - externalizarea operării unor părți ale rețelelor, tonul fiind dat de fostul Romtelecom în anul 2010, apoi Romtelekom împreună cu Cosmote în anul 2014, la ambele contracte partener fiind Ericsson, Orange în anul 2014 partener fiind tot Ericsson și Vodafone în anul 2012 partener Huawei. Aceste măsuri au dus la externalizarea operării unor părți ale rețelelor și la transferul personalului aferent și chiar și la operațiuni legate de site-uri, turnuri, toate pentru o perioadă determinată.
Însă niciunul dintre aceste contracte nu a avut în vedere numai externalizarea rețelei de turnurile și site-uri pentru comunicații mobile, semn că piața noastră este încă profitabilă, nenecesitând și alte reduceri de costuri sau că operatorii noștri consideră acoperirea, prin rețeaua proprie de turnuri și siteuri, un atu competițional strategic. Vânzarea turnurilor și site-urilor către un operator de turnuri nu este luată în considerație de către marii noștrii operatori (Orange și Vodafone) poate și pentru faptul că, în plus, lichiditățile nu sunt o problemă pentru acestea. Însă, nu acesta este cazul operatorului Telekom Mobile și poate că dacă ceva se va întâmpla în Germania, s-a putea întâmpla și în România..
În fine, un ultim motiv care poate explica de ce operatorii noștri de comunicații mobile nu au înstrăinat turnuri și siteuri, ar fi lipsa unui operator de turnuri în România.
Spuneam, acum mai mulți ani, că S.N.Radiocomunicații ar fi putut forma un operator de turnuri având personal calificat și expertiză, care ar fi putut fi desprins din compania mamă împreună cu unele active și că ar fi  putut atrage, ulteror, în structura acționarului un operator de turnuri cu anvergură internațională. Însă, acționarul operatorului s-a mulțumit sa privească la activitatea curentă - rețeaua WiMAX, eșecul treceri la televiziunea digitală terestră, care a dus România în situația de a nu respecta un acord internațional, etc.

Un operator de turnuri mai are și avanatajul că pe lângă costurile mai mici cu operarea turnurilor pentru operatorii de rețele mobile mai crează și premizele unei rețele naționale optime, cu un număr minim de turnuri care să deservească mai mulți operatori, dacă și alți operatori decid să-și vândă turnurile. Am putea avea astfel și un mediu mai puțin afectat de construcții metalice.  

11 comentarii:

  1. Buna ziua,

    De mai mult timp avansati conceptul acesta de operator de turnuri.Sunt destul de lamurit in privinta a ceea ce ar trebui sa faca o companie cu acest obboect de acticvitate .Nu imi este clar un lucru.
    Daca o entitate ar cumpara, reteaua unui operator cu o suma x urmand ca apoi sa o inchirieze aceluaisi operator cu o suma y asta ar insemna ca suma de inchiriere sa fie mai mica decat suma necesara proprietarului actual ca sa opereze reteaua, pentru ca acesta din urma sa considere ca vanzarea ii aduce economii.
    Pe de alta parte operatorul de turnuri trebuie sa perceapa o chirie , grosso modo, mai mare decat rata de amortizare a achizitiei, plus cheltuielie de intretinere, etc.
    Mi se pare destul de stransa marja de profit. In cazul ca operatorul ar costrui el reteau pe care ulterior ar inchiria-o mi se pare a fi mai logic decat sa cumperi reteaua de la cineva , apoi sa i-o inchiriezi aceluiasi, chiar daca in timp mizezi pe atragerea altor operatori in reteaua cumparata. Sa nu uitam ca ceilati clienti potentiali au si ei reteaua lor proprie.
    Mai mult, operatorii au inceput sa isi integreze retelele existente, fara a apela la varianta unui operator independent.
    Dca imi puteti lamuri aceasta dilema as fi recunoscator

    RăspundețiȘtergere
  2. In ceea ce priveste o nou linie de bussines ca operator de turnuri pentru SNR sunt catve aobservatii de facut
    SNR poate fi considerat la ora actuala un operator de turnuri.Cel putin 15% din venituri, daca nu mai mult, provin din inchirierea de spatii pe turnurile si spatiile detinute.
    Exista o experienta in acest sens dar este necesara o dotare superioara cu echipamente si angajarea de personal suplimentar.
    In situatia financiara actuala este imposibil ca SNR sa poata dezvolta aceasta linie de bussines.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua buna,
      Stiu ca Radiocom este operator de turnuri de multa vreme si tocami de aceia am avansat acum multi ani ideia separarii din SNR a unei entitati operator de turnuri. S-ar fi putut salava si o parte din personalul concediat
      Nu cred ca este imposibil de facut acest lucru - trebuie doar sa se doreasca. Implica insa multa deerminare in a convinge operatorii, ...
      Cu un plan de afaceri bun se vor gasi bani, (eventual statul va investi sau va garanta, cum a amai facut) iar ulterior chiar un investitor strategic.
      O zi buna

      Ștergere
    2. Ma vad nevoit sa raman in continuare sceptic in privinta finantarii SNR de catre stat, cu o suma de ordinul sutelor de milioane de euro chiar si in cazul cand un operator importanta de comunicatii mobile ar fi dispus sa vanda reteaua.
      De construit una nou care apoi s afie inchriata cred ca este un vis frumos, din pucntul meu de vedere piata este inchisa in acest domeniu

      Ștergere
    3. SNR nu a gasit finantare de 30 mil euro pentru implementarea Mux 1 care poate fi considerat, la limita un serviciu public si a apelat la credit furnizor fiind nevoit sa accepte oferte ale unor terti "cu bani" in loc sa finanteze direct si implicit mai ieftin proiectul dvbt 2

      Ștergere
    4. Ziua buna,
      Nu este vorba de sute de miioane de euro de la inceput. Noua companie operator de turnuri ar oferi pentru inceput servicii companei mama, SNR, si apoi sa ofere servicii de mentenanta turnurilor operatorilor nostri. Ulterior, atragand in structura actionariatului un mare operator de turnuri ar putea incepe sa cumpere retele de turnuri ale operarorilor nostri ...
      O zi buna

      Ștergere
    5. Ziua buna din nou,
      Asa este SNR nu a gasit finaatare ptr TV terestra digitala ptr ca a fost obisnuita cu finantari garantate de guvern. Noul operator de turnuri ar fi o companie separata care, asa cum ziceam ar administra ptr inceput (6 luni -un an) turnurile companiei mama. Cu o conducere profesionista (nu inginereasca) si activitate buna ar putea atarge capital de pe bursa si apoi un partenr strategic.

      Ștergere
  3. La ora actuala, externalizare operatiunilor catre Ericsson, Huawei a dus la migrarea companiilor subcontractoare care aveau contracte de instalare/dezinstalare echipamente, antene, etc , de mentenanata a site-urilor catre cele doua firme.
    Din cate stiu, Ericsson si Huawei la randul lor au subcontractori care la randul lor folosesc companii si mai mici pentru a executa lucarile de instalare/dezintalare sau mentenata in site-uri.Lantul este destul d ecomplicat si toata lumea " manaca o paine alba" cum s-ar zice.
    Aparitia unui operator de turnuri independent ar avea efecte si asupra acestor companii.Implicatiile ar fi semnificative.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua buna,
      Desigur cand apare o noua piata apar si perturbari in pietele cu care interactioneaza. Dar cred ca echilibrul se va restabili rapid. Si micile companii isi vor gasi un rost sau rol in acest peisaj - piata fiind aceiasi, volumul de munca acelasi
      O zi buna

      Ștergere
  4. Ziua buna,
    De la inceput spun ca este vorba numai de turnuri ptr echipamente telecom, nu si alte elemente de infrastrucutra.
    Operatorul de turnuri este o companie care detine, opereaza retele de site-uri, turnuri ptr telecomunicatii avand personal specializat si expertiza deosebita in astfel de activitate - constructii civile. Pot fi turnuri proprii (construite) sau cumparate de la operatori de telecom.
    In cazul cumpararii
    - operatorul telecom, care vinde, va incasa o suma mare (de ex. Crown Castle Sells 1,800 Towers in Australia for US$1.6 Billion, mai 2015), reprezentand valoarea acestor turnuri, bani care pot fi folositi ptr dezvoltarea afaceri sau … Inainte de vanzare, cheltuielile cu turnurile erau de regula amortizarea in timp a investitiilor, destul de mare (uneori 40% din CapEx) …
    - operatorul de turnuri care cumpara semneaza un acord de inchiriere a acestor turnuri cu operatorul telecom de la care a cumparat, acord care-I permite ultimului sa folosesca turnurile vandute ca mai inainte. Operatorul telecom va plati o chirie care este o cheltuiala deductibila lunar …
    - operatorul de turnuri poate inchiria turnurile oricarui operator de telecomuniciatii
    Operatorul de turnuri poate construi o retea care sa acopere o anumita zona (regiune, tara) pentru o anumita tehnologie sau banda si care poate fi oferita tuturor operatorilor.
    Consturile totale pe care le suporta operatorii telecom prin inchirirea de turnuri sunt mai mici decat costurile rezultate in urma construirii si operarii unei retele proprii de turnuri, astfel nu ar avea sens afacerea. In plus, constuirea si operarea turnurilor este o activitate de constructii si nu de telecomunicatii, adica nespecifica unui operator telecom
    Marja profitului unui operator de turnuri este una normala, astfel nu s-ar investi in astfel de afaceri (vezi de ex. http://www.crowncastle.com) sau SBA, sau Arqiva, sau Amercan Tower, sau
    O zi buna

    Nic Oaca

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc pentru lamuriri
    O seara placuta

    RăspundețiȘtergere