miercuri, 9 martie 2016

Acordul Telekom-Orange, sau 
active strategice contra active deținute!

Prin comunicatul din 16 februarie 2016, Telekom Romania anunța încheierea unui acord de ”roaming național cu Orange România, în urma căruia clienții Telekom Romania vor putea utiliza rețeaua Orange 4G/4G+", dând la schimb "acces la rețeaua fixă urbană de fibră optică”. Acordul permitea operatorului Orange să intre pe piața serviciilor de comunicații fixe și să ofere clienților săi Internet fix de mare viteză, precum și servicii TV îmbunătățite.  
Intervențiile oficialilor Telekom veneau să dea asigurări că în urma acestui acord Telekom își va întări poziția pe piață. Ultima intervenție, prezentată în Ziarul Financiar din 8 martie 2016,
era făcută de personalități de marcă al operatorului OTE. Michael Tsamaz, director executiv OTE, se așteptă la o îmbunătăţire a rezultatelor Telekom la finele acestui an. ”Ne aşteptăm de asemenea ca veniturile să înceapă să înregistreze beneficii de pe urma cooperării cu Orange România“, declara şi Babis Mazarakis, directorul financiar grup OTE.

Ce a oferit RomTelekom?  Rețeaua de acces ”fix” la abonat, activ strategic pe care Orange nu l-ar putea avea!
În acest acord RomTelekom oferă un activ strategic - rețeaua sa de acces la punct fix - activ pe care Orange România probabil nu l-ar putea avea vreodata, decât printr-o achiziție (puțin probabil). Construirea ar cere mult timp, bani, etc. RomTelekom are o rețea de comunicații fixe cu acoperire națională este adevarat construită pe baza cablului simetric cu fire de cupru în zona de acces, dar la care în ultimii ani perechea simetrică este înlocuită tot mai mult cu fibra optică, operatorul având în plan să conecteze până la finele acestui an 2 milioane de locuințe cu fibră. Dar și restul rețalei, cu cablu simetric în rețeaua de acces, poate fi folosită pentru transmisii de date folosind tehnologii DSL, cum are de gând grupul Telekom să facă în alte țări. „În România vom înlocui reţeaua veche de cupru cu una de fibră optică, în timp ce în alte ţări am decis să implementăm o tehnologie care permite îmbunătăţirea serviciilor de date prin liniile de cupru. În mod specific, în România avem în plan 2 milioane de gospodării acoperite de reţeaua de fibră optică până la sfârşitul acestui an“, declara Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Barcelona în 22 februarie 2016.

Ce a primit Telekom? Aces la rețeaua LTE a operatorului Orange
Potrivit comunicatului ”acordul de roaming național dintre Telekom Mobile și Orange România acoperă serviciile de date 4G și 4G+, precum și serviciile de voce prin intermediul rețelei LTE, oferind clienților Telekom o experiență superioară în utilizarea serviciilor de broadband mobil. Acest lucru va fi posibil prin utilizarea rețelei Orange 4G/4G+, care acoperă 72% din populație la nivel național și 96% din populația urbană”. Era o recunoaștere a faptului că fostul Cosmote România nu a investit în rețeaua LTE !

De ce s-a ajuns aici? Investiții insuficiente în comunicații mobile
Să amintim că la licitația organizată de ANCOM în 2012, Cosmote a fost singurul dintre marii operatori care a cumpărat doar un bloc de 2x5 MHz în banda de 800MHz, (Orange și Vodafone au cumpărat blocuri de 2x10 MHz). Chiar și în aceste condiții, investițiile Telekom Mobile în rețeaua LTE au fost insuficiente, astfel că acoperirea rețelei LTE și viteza nu se compară cu cele ale primilor doi operatori. Din acest motiv Telekom Mobile a raportat scăderi ale numărului de SIMuri vândute și scăderea ușoară a venitului și în anul 2015 în timp ce Orange și Vodafone raportau, în 2015, creșteri ușoare după mai mulți ani de scăderi ale veniturilor.

Comunicațiile mobile produc 2/3 din veniturile telecomunicațiilor românești
În ultimii ani comunicațiile mobile au ajuns să producă circa două treimi din veniturile totale ale telecomunicațiilor românești, astfel că prezența pe această piață (rețea LTE cu acoperire și viteză mare) este o condiție obligatorie pentru un mare operator. Desigur că și rețelele de comunicații fixe sunt importante (accesul la internt de mare viteză, mai ales) în competiția pentru a oferi pachetul maxim - dublu triplu plays (2x3 servicii) - dar grosul veniturilor vine din comunicațiile mobile, care le substituie tot mai mult pe cele fixe. Pentru a fi prezent cu succes pe această piață Telekom trebuia să investească în primul rând în comunicații mobile - LTE.   

Investiția in rețeaua LTE tot trebuia făcută!
Dacă Telekom avea ambiția să fie un competitor de frunte pe piața noastră, cum este în multe alte țări, trebuia să investească, în primul rând, în rețeaua de comunicații mobile. Trebuia să fi achiziționat două blocuri de 2x5 MHz în banda de 800MHz și, mai ales, trebuia să fi investit în dezvoltarea acoperirii rețelei LTE și a vitezei oferite. În felul acesta nu era nevoie să semneze acordul cu Orange cedând accesul la un activ strategic.
Investiția în rețeaua LTE tot trebuia făcută, iar dacă se făcea la timp se evita acest acord.
  
Efectele contractului Telekom - Orange: Întărirea poziției operatorului Orange!
Pentru a compensa calitatea mai slabă a serviciilor de comunicații mobile Telekom a oferit cel mai de preț activ al său, rețeaua sa de comunicații fixe, activ stratregic pe care Orange, foarte probabil, nu l-ar putea avea niciodată, contra accesului la un activ pe care îl are și în care a neglijat să investească - rețeaua de comunicații mobile. Pentru cinci ani!!! 
Orange va putea oferi, timp de cinci ani, pachetul maxim de servicii - dublu triplu play - cu Internet fix de mare viteză. S-au creat astfel premizele ca, pe termen mediu, să asistăm la detașarea operatorului Orange România în fruntea clasamentului pe venituri ca urmare a acestui schimb avantajos de active, Orange având o structură de clienți mai eficientă (clienți cu abonamente, clienți companii, etc.) care ar adăuga la serviciile cumpărate și Internetul de mare viteză.

Acum ceva vreme Deutsche Telekom și France Telecom/Orange creeau Everything Everywhere în Regatul Unit al Marii Britanii. Să fie oare acest acord dintre Telekom și Orange începtul unui Everything Everywhere românesc?  

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Telekom detine două blocuri de 2x5 MHz în banda de 800MHz, acest lucru este specificat in comunicatul ancom: http://www.ancom.org.ro/spectru-radio_4688

    Cu stima

    RăspundețiȘtergere
  2. Ziua buna,
    Conform ANCOM (linkul dvstra) Telekom Mobile, fostul Cosmote a obținut la licitația de spectru din sept 2012 un singur bloc de 2x5 MHz în banda de 800MHz, două blocuri de 2x5 MHz în banda de 900MHz, etc. Asa cum am scris a fost singurul dintre marii operatori care a cumparat doaur un bloc duplex in banda dividendului digital ...
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere