miercuri, 31 iulie 2013



€478 milioane pentru dezoltarea accesului de bandă largă în Romania,
pentru accelerarea dezvoltării economice a ţării!

La finele lunii iunie 2013, bugetul statului primea €477,996 milioane de la operatorii de comunicaţii mobile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom reprezentând ultima tranşă pentru licenţele de comunicaţii mobile cumpărate anul trecut la licitaţia organizată de ANCOM. Este o sumă foarte mare care ar trebui folosită/investită în cel mai bun interes al economiei naţionale şi al viitorului ţării.
În acelaşi timp, 28 iunie 2013, TeleGeography anunţa că Regatul Unit al Marii Britanii va aloca încă GBP250 (USD382) milioane  pentru a acoperi 95% din populaţie cu Interent de mare viteză, minim 25Mb/s, până în 2017. Conform Departamentului pentru Cultură, Media şi Sport din Regat, fondurile provin din taxele pentru licenţele TV. Avem de a face cu o bună înţelegere a rolului accesului de bandă largă la dezvoltarea economică a ţării, la creşterea PIBului, dar şi o utilizare corespunzătoare a fondurilor din telecomunicaţii - pentru dezvoltarea telecomunicaţiilor, adică investiţie în creşterea economică. Să amintim că, în conformitate cu 2013 Scoreboard recent prezentat de către CE, Regatul Unit avea, în ianuarie 2013, o penetrare a accesului de bandă largă de circa 34%, dublu faţă de 17% cât avea România.

Cele €478 milioane, cât a încasat statul român pentru licenţele de comunicaţii mobile,  reprezintă una dintre cele mai mari sume obţinută de România din telecomunicaţii - poate a doua ca mărime după rezultatul vânzării RomTelecom în 1998, iar experienţa de până acum a arătat că banii proveniţi din telecomunnicaţii au fost cheltuiţi cu un foarte slab randament - în general pentru consum (pensii, salarii, etc.), sau atraşi de ‘găurile negre’ din economia naţională.   

Avem o sumă importantă şi o şansă importantă de a o investi responsabil, şi nu cheltui, în viitorul ţării, pentru accelerarea dezvoltării economice. Marile state (SUA, Franţa, Anglia, etc.), mult mai dezvoltate economic decât România, văd în accesul de bandă largă un motor al creşterii economice şi din acest motiv au elaborat şi, spre deosebire de noi, chiar şi aplică strategii naţionale de conectare a ţării la reţele de bandă largă (Connecting America, La France Numerique, Digital Britain) ca modalitate de a ţine pasul cu dezvotarea economică a ţărilor din Asia (Japonia, Corea de Sud, etc.). Investiţiile în accesul de bandă largă, pe lângă noile locuri de muncă create direct şi afacerile/operatorii de telecomunicaţii care le-au generat contribuie la dezvoltarea de noi afaceri în noile zone conectate. De exemplu, în zonele rurale, conectarea la reţele de mare viteză ar permite o mai bună conectare, comunicare şi vizibilitate a afacerilor locale contribuind astfel la creşterea avuţiei locale.       

Cele 478 milioane din telecomunicaţii ar trebui să fie investite tot şi total în telecomunicaţii, în ’România Digitală’ pentru că:
- penetrarea/adopţia accesului de bandă largă în România este cea mai scăzută din UE. Întâmplător, sau nu, nici PIBul pe cap de locuitor al României nu stă mult mai bine!
- dezvoltarea accesului de bandă largă conduce la creşterea PIBului - creşterea cu 10% a penetrării accesului de bandă largă duce la creşterea cu circa 1% a PIB-ului.
- România este încă în criză economică şi are nevoie de motoare de creştere pentru a o depăşi cât mai repede, iar telecomunicaţiile sunt unul unanim acceptat pe plan mondial.      
Aceşti bani ar putea fi investiţi în primul rând în dezvoltarea acoperirii cu reţele de mare viteză (Comisia Europeană are un plan de acoperire cu două termene - 2013 şi 2020, pe care şi România ar trebui să-l respecte!), adică în oferta de servicii de bandă largă, dar mai ales în stimularea cererii de servicii de bandă largă - creşterea adopţiei. Aici un rol important îl va avea ‘informatizarea’ întregului aparat de stat (administraţie, educaţie, cultură, sănătate, etc.), care să permită o interfaţă electronică, accesibilă şi prietnoasă cu cetăţeanul român oriunde s-ar afla acesta.   

România are acum şansa acum să dovedească că a înţeles ceva din greşelile trecutului şi că, urmând exemplul altor ţări, înţelege rolul de motor al dezvoltării economice al accesului de bandă largă întro economie modernă investind INTEGRAL fondurile provenind din telecomunicaţii, €477,996 milioane în aces caz, în dezvoltarea accesului de bandă largă, în România Digitală, în viitorul economic al ţării.

Publicat şi in Capital din 29 iulie 2013


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu