marți, 27 aprilie 2021

100Mb/s pentru 99% din teritoriul național?

 

Intr-o intervenție recenta a ministrului digitalizarii

https://www.zf.ro/business-hi-tech/parlamentarii-pregatesc-un-proiect-de-lege-pentru-a-atrage-nomazii-20058291

se spune Nomazii digitali vor avea posibilitatea să lucreze până la doi ani în România. Unul dintre lucrurile esenţiale pentru aceşti nomazi va fi asigurare conectivităţii la un standard de minimum 100 mb pe secundă, cu acoperire de 99% din teritoriul naţional. Din punct de vedere economic, acest lucru va ridica valoarea teritoriului, iar pe de altă parte creează condiţii pentru ca aceşti nomazi digitali să aleagă locuri unde nu există aglomeraţie, nu există poluare şi unde au facilităţi uzuale la îndemână, în proximitate”.

Este vorba de a asigurarea unei conectivități de minim 100Mb/s pentru 99% din teritoriul țării pentru atragerea nomazilor digitali. Teritoriu nu populație! Adică munți, văi, păduri, lacuri, …

 

Reamintesc că România are populația impărțită aproape egal intre urban și rural: 54%-46% și că acoperirea actuală s-a concentrate pe populație și încă nu a rezolvat-o:

https://statistica.ancom.ro/sscpds/public/files/217_ro

Agenda Digitala 2020 a Comisiei Europene prevedea pentru anul 2020 (adică pentru acum 4 luni) acoperirea POPULATIEI cu Internet la viteza de 30Mb/s pentru 100% din populatie si 100Mb/s pentru 50% din populatie.

Țară membra a Uniunii Europene, România, si-a propus mai puțin : 30Mb/s pentru 80%.

https://gov.ro/en/government/cabinet-meeting/national-strategy-on-the-digital-agenda-for-romania-2020

Poate România să ajungă la o astfel de conectivitate în condițiile de astăzi? Și dacă da, când și în ce condiții ?  

Mă tem că nu prea curând ...

Voi reveni cu argumente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu