miercuri, 7 octombrie 2020

 

În atenția Parlamentului României!

 

Un președinte tehnocrat pentru ANCOM !

 

La 16 Octombrie 2020 ar urma sa-și termine mandatul actualul președinte ANCOM Sorin Grindeanu și conform

https://www.zfcorporate.ro/business-hi-tech/deputatul-usr-catalin-drula-psd-grabeste-puna-politician-varful-19626695

parlamentarii nu vor să-și termine mandatul lor fără a rezolva toate problemele. Una dintre problemele arzătoare pentru aceștia ar fi asigurarea președinției ANCOM, temerea lor fiind că prin plecarea actualului președinte activitatea autorității ar fi afectată, deși realitatea este alta. Să ne amintim de mandatul președintelui Adrian Diță și dezastrul creat de acesta.

Ca atare parlamentarii au propus un program ambițios pentru desemnarea noului președinte ANCOM :

- depunere candidaturi până vineri 9 oct 2020, ora 12 la secretariatele comisilor de IT&C din Cameră sau Senat. Doar TREI ZILE !!!
- luni, 12 octombrie se face selecţia candidaţilor care merg la plen
- probabil, marţi sau miercuri se votează noul preşedinte.

Este lăudabilă grija parlamentarilor noștri pentru binele și propășirea telecomunicațiilor noastre, dar uneori graba strică treaba, având în minte cazurile Adrian Diță și OUG114/2018, unde graba a stricat foarte rău treaba.

O  primă soluție, și cea mai simplă, ar fi ca procesul de selecție să decugă normal și autoritatea să funcționeze în tot acest timp cu cei doi vicepreședinți Bogdan Iana și Eduard Lovin, cum s-am mai întâmplat. Și autoritatea a funcționat chiar mai bine decât cu un președinte politic.

Dacă totuși nu puteți dormi de grija președintelui ANCOM și chiar vreți să nominalizați un președeinte ANCOM din (foarte) scurt, stimați parlamentari vă ajut prezentându-vă doi candidați dintre care cu siguranță veți putea alege cel mai bun președinte pentru ANCOM:

- Bogdan Iana, inginer cu o bogată experiență si expertiză în administrarea resurselor limitate și liderul echipei care a organizat prima licitație de spectru din România în 2012. Licitația 5G încă nu a apucat să o organizeze și nu din vina sa ci din motive bine cunoscute - OUG114/2018 și proiectul de lege 5G. Actualmente este vice-președinte ANCOM.

- Eduard Lovin, inginer cu bogată experiență și expertiză în reglementare cu un rol important în încercarea de resuscitare a proiectului RoNet. În condițiile în care președintele demisionar nu a prea apărut în public, acesta și-a asumat un rol de reprezentare clarificând problemele delicate (licitația 5G, etc.) Actualmente este vice-președinte ANCOM.

Sunt convins că, la audieri, oricare dintre aceștia poate prezenta o strategie pentru buna funcționare a autorității și a telecomunicațiior noastre și pentru scoaterea din impas a implementării tehnologiei 5G, a digitalizării României.

Ar fi un prim pas spre depolitizarea autorității de reglementare în telecomunicații numind la conducere un tehnocrat, un specialist care chiar se pricepe.

La vremuri de criză ne trebuie la conducere specialiști!

 

Dr. Nicolae Oacă  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu