sâmbătă, 2 noiembrie 2019


Amânarea licitației 5G, eșec al guvernanților

Ce era de așteptat s-a întâmplat! Joi 31 oct 2019, ANCOM anunța amânarea licitației 5G pentru prima parte a anului viitor. Amânarea era previzibilă și necesară pentru că, așa cum am spus de mai multe ori, România nu era și încă nu este pregătită pentru introducerea tehnologiei 5G, singurul pregătit fiind guvernul - să încaseze banii, nevoia de finanțe la buget fiind mare.
Motivele invocate de ANCOM au fost:
1. lipsa setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor,
2. necesitatea implementarii memorandumului semnat de către Guvernele Romaniei si SUA,
3. necesitatea ca guvernul sa aprobe taxele de licenta si calendarul de achitare a acestora.

Era normal ca printre condițiile din caietul de sarcini să se găsească cele referitoare la securitatea rețelelor, care din păcate nu se regăsesc nici în strategia 5G prezentată de MCSI la finele lunii iunie 2019 (aici găsim doar câteva generalități. Se speră că până la finele acestui an, Comisia Europeana, in colaborare cu ENISA, va publica un set de instrumente privind cerintele de securitate a retelelor, de care ANCOM isi doreste sa tina cont in cadrul elaborarii caietului de sarcini pentru licitatia 5G. Securitatea rețelelor 5G este o problemă pentru toate țările care doresc implementarea tehnologiei 5G și nu doar a României. În aceste condiții sunt multe țări au organizat totuși licitații 5G. Sunt țări (Anglia, ..) care și-au elaborat propriile norme de securitate...
O problema delicată este implementarea memorandumului semnat de catre Guvernele Romaniei si SUA, care nu depinde deloc de ANCOM ci doar de guvernanți. Care guvernați s-au codit să o facă motivele putând fi apropiate și de cerințele de securitate (pct. 1) pe care România încă nu le-a elaborat. Însă nu cred ca implementarea nu s-a făcut doar din considerente tehnice (problemă delicată!) ci mai degrabă din considerente  politice - președintele țării agrease memorandumul și deci nu trebuia implementat, sacrificându-se astfel licitația 5G.
În fine, aprobarea de către guvern a taxelor de licență (prețurile de pornire) și calendarul de achitare a texelor era un lucru simplu de făcut dacă acesta dorea să o facă și care deasemenea nu a depins de ANCOM. Dar nu s-a dorit sacrificându-se astfel licitația 5G.

La acestea ar mai trebui adăugate și alți factori care ar fi împiedicat implementarea tehnolgiei 5G chiar dacă licitația 5G avea loc în acest an - ghișeul unic pentru autorizarea infrastructurilor, stimularea adoptării serviciilor oferite de tehnologia 5G, etc. https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2019-05-22T21:41:00%2B03:00&max-results=7&start=12&by-date=false

România nu este pregătită pentru tehnologia 5G, fapt semnalat în mai multe rânduri.
Amânarea este un eșec al guvernanților, care au vâzut în telecomunicații doar o sursă de bani pentru găurile negre ale economiei noastre și nu un motor de dezvoltare economică. Catastrofala OUG 114/2018 a fost un factor determinant în acest eșec: șase luni pierdute, discuții, represalii contra unor operatori care au modicat tarifele, pierderea încrederii operatorilor în actul de guvernare, în predictibilitatea legislativă. Este rezultatul imixtiunii grosolane a unor ”contabili” din sau de pe lângă guvern în probleme pe care nu le înțelegeau, imixtiune din păcate tolerată de executiv.  

Cei care au eșuat pleacă (prin moțiune de cenzură), iar cei care vin (dacă vor veni) au pornit deja cu stângul - au eliminat din componența guvernului ministerul ”telecomunicațiilor” astfel că avem șansa unei noi amânări a licitației 5G (partea a doua a anului 2020?) de vreme ce la masa guvernului nu se va găsi ministrul telecomunicațiilor care să propună și să susțină demersurile necesare rezolvării URGENTE a problemelor enumerate mai sus. 

Am avea totuși o șansă - guvernul propus să nu fie validat de parlament permițând astfel repararea greșelii prin introducerea ministerului ”telecomunicațiilor” în noua structură a guvernului ce va fi propusă apoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu