luni, 12 august 2019


Continuă joaca de-a reducerea tarifelor de terminare!

Prin comunicatul din 12 august 2019, ANCOM lansa în consultare publică
proiectul de reducere a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile, incepand cu 1 ianuarie 2020.

”Ca masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european, ANCOM propune aplicarea unui tarif maxim reglementat de 0,76 eurocenti/minut, comparativ cu 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent. Noul tarif a fost determinat pe baza de analiza comparativa („benchmark”) la nivel european. Astfel, tariful s-a calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC pur. Noul tarif se va practica incepand cu data de 1 ianuarie 2020.”

Îmi este greu să înțeleg cu ce țări s-a făcut comparația de vreme ce tariful de terminare in rețelele mobile din România, €0,0084/minut, este în acest an 2019 mai mare decât mediile UE, sau decât tarifele din Franța, Anglia, Spania, Olanda, etc.  


Cu noul tarif de terminare de €0,0076/minut valabil din 2020 România este la nivelul mediei UE din acest an 2019 deși din punct de vedere economic (PIB, salariu mediu, putere de cumpărare, etc.) suntem în coada UE. Probabil că și alte țări vor reduce acest tarif astfel că iar ne vom afla unde nu ne este locul - peste media UE. Ținând seama de dezvoltarea economică, România ar fi trebuit să aibă, alături de Bulgaria, cele mai mici tarife de terminare în rețelele mobile din UE.
 
În felul acesta se continuă subvenționarea marilor operatori de comunicații mobile de către restul operatorilor și cheltuieli în plus, nejustificate, pentru întreaga societate românescă, evaluate în anul 2013  la circa 200 milioane pe an de către AOMR! 

Noul tarif de terminare din anul 2020 in rețelele mobile din România, tarif de trecere spre tariful unic UE probabil din 2021 și probabil sub €0,002/minut, ar fi trebui să fie sub €0,004/minut. Pentru o trecere lină. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu