miercuri, 19 decembrie 2018


Vom mai avea licitație 5G???

Am rămas șocat citind în această dimineață prevederile proiectului OUG a ministerului finanțelor referitoare la telecomunicații, prevederi cu puternic impact asupra unei industrii care avea rolul să digitalizeze România, să o ducă la economa 4.0:
- tariful de monitorizare datorat de către operatorii de telecomunicații ANCOM crește de la 3%. De la 0,4%!
- prețul de pornire al licențelor 5G va reprezenta 2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicaţii electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.

Mărirea acestor taxe în pregătirea licitației 5G nu face decât să precipite lucrurile și să pună în pericol desfășurarea licitației și implementarea noii tehnologii în Romania. 

Să remintim câ astăzi operatorii noștri de comunicații mobile sunt preocupați de recuperarea investițiilor făcute în tehnologia 4G, oferind déjà servicii care pot fi realizate și cu tehnologia 5G, astfel că strategia 5G ar fi trebuit să aibă și rolul de a-i convinge să achiziționeze noile licențe de spectru și să lanseze cât mai repede noua tehnologie.Să convingă că noile licențe 5G vor conduce la o afacere lucrativă. Mărirea nejustificată și pe criterii nespecifice industriei telecomunicațiilor schimbă mult datele problemei fiind evident că nu îi va convinge. Ci dimpotrivă. 
Spre deosebire de tehnologiile predecesoare, care aveau ca obiectiv preponderent omul și nevoile lui de comunicare, noua tehnologie 5G are preponderent în obiectiv conectarea obiectelor create de om cu aplicații în toate industriile, în întreaga societate de unde și rolul de motor al transformării digitale a României, al economiei sale. O nouă abordare tehnică și economică, dar și un nou model de afacere pentru operatori. 
Tarife inadecvate (modul de calcul diferit, nespecific telecomunicațiiilor, fundamentare ”ciudată”) și inoportune - discutarea strategiei 5G - vor duce la creșterea costului licențelor 5G și deci la creștera percepției riscului afacerii și vor face ca operatorii să se mai gândească dacă să participe la licitație, așteptând renunțarea la noile tarife propuse.


Mărirea acestor tarife va afecta și afacerile în derulare (2G, 3G, 4G, comunicații la punct fix) - se va transfera în tarifele cu care vor fi oferite serviciile românilor. Mărirea va fi și mai mare dacă luăm în considerație și mărirea altor tarife (energie, ...).
Impactul măsurilor preconizate s-a văzut astăzi la bursa noastră, BVB. Dintre operatorii noștrii de telecomunciații doar RCS&RDS este listat la bursă, măsurile preconizate de OUG ducând la scăderea valorii acțiunilor cu cca 7%. Intr-o zi!

Greu de crezut că vom avea anul viitor licitație 5G în aceste condiții.

Vom analiza pe rând și separat modificarea celor două tarife, rostul și impactul lor asupra pieței noastre ce telecomunicații, asupra economiei noastre, în speranța că legiuitorul va înțelege specificul industriei și va lua decizii în cunoștiință de cauză.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu