vineri, 9 iunie 2017Licitația 5G???

In dimineata zilei de 9 iunie 2017 am gasit un scurt email prin care am aflat că domnul Bogdan Iana ar urma să ”plece” din ANCOM, la care am raspuns „Imi pare rau de ce s-a intimplat si imi cer scuze dacă prin ce am facut considerati ca am contribuit la acest deznodamant, făcând referire la o interventie publica de a mea
din 24 aprilie a acestui an, când intr-un exces de democrație și într-o perioadă de criză a conducerii ANCOM declanșată de plecarea domnului Cătălin Marinescu am făcut public încă două propuneri pentru funcția de președinte ANCOM, după cea a domnului Alexandru Petrescu si anume domnii Bogdan Iana și Eduard Lovin, ambii foarte buni specialisti și cu indelungată expertiză în reglementarea telecomunicațiilor.

Când am citit mesajul gândul mi-a fugit la propunerea făcută în 24 aprilie 2017 și la faptul că poate am contribuit la deznodământul din 8 iunie 2017. În postarea mea din 24 aprilie 2017 îl descriam pe domnul Bogdan Iana drept ”un inginer cu o bogată experiență si expertiză în administrarea resurselor limitate și liderul echipei care a organizat prima licitație de spectru din România în 2012”.

Plecarea domnului Bogdan Iana din ANCOM mă duce cu gândul la licitația de spectru pe care ANCOM ar trebui să o organzeze anul viitor pentru alocarea de spectru pentru tehnologia 5G (banda de 700MHz, 3.xGHz) și poate și restul de spectru nealocat (2x5MHz din banda de 800 MHz, etc.) și care este în pericol.

Îmi aduc aminte că pentru licitația de spectru din anul 2012 pregătirea a început mult mai devreme. Alocarea de spectru prin licitații a fost o ideie mai veche de a mea inspirat/fascinat de licitația ascendentă organizată de Paul Klemparrer în anul 2000 pentru guvernul britanic (US$7 miliarde/licență 3G!!!) și pentru care am luptat multă vreme. După venirea mea în ANCOM în 2009 i-am propus domnului Cătălin Marinescu ca următoarele alocări de spectru organizate de ANCOM să se facă prin licitații, iar dânsul a acceptat. Pentru planificarea și organizarea licitației de spectru din 2012 pregătirile au început din anul 2010 - studierea literaturii de specialitate, participarea la evenimente cu această tematică, organizarea de evenimente cu scopul de a promova în zona Balcanilor (prin grupul regional de lucru) alocarea de spectru prin licitații, evenimente la care am reusit să aduc experti în organizarea de licitatii de la NERA Consulting (Richard Marsden, Soren Sorensen, etc.).
Urmare a acestor pregătiri licitația a intrat in linie dreaptă în anul 2011 cu elaborarea documentației (o echipă numeroasă), hotărâri de guvern referitoare la spectru (eliberare, preț de pornire, etc.), consultarea publică a documentației, stabilire model licitație (inspirat, dacă imi aduc aminte, de o licitație organizată in Austria sau Elveția), testare model licitație și training operatori, etc. Bogdan Iana a fost liderul și sufletul acestei echipe care a organizat prima licitație de spectru din România! 

Ce se poate întâmpla cu licitația de spectru de anul viitor dacă cel care au organizat-o pe cea din 2012 pleacă din ANCOM? Greu de spus dacă noua echipă care se va forma va avea timpul necesar și expertiza să pregătească licitația de spectru 5G, astfel că aceasta ar putea fi intârziată, deși fosta echipă a început pregătirile (documentația este gata).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu