marți, 5 ianuarie 2016





Impactul deciziei ANCOM de a dereglementa accesul la rețelele fixe

anunța decizia privind dereglementarea accesului la infrastructura http://www.ancom.org.ro/formdata-1130-48-1785.
Publicarea deciziei era urmarea unei consultari publice lansate anul trecut de către ANCOM si a răspunsului favorabil, fără nicio observație, transmis de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut autorității, https://circabc.europa.eu/faces/jsp/extension/wai/navigation/container.jsp prin care aceasta confirmă concluziile analizei ANCOM, care arăta că piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe din România este competitivă, nefiind necesare măsuri de reglementare ex ante la nivelul pieței de gros.
Să reamintim că la consultarea de anul trecut mari operatori, Orange și Vodafone, au cerut reglementarea accesului la retele fixe, vizată fiind reteaua RCS&RDS, desi aveau la dispoziție rețeaua RomTelekom, al cărui acces era reglementat de la liberalizarea pieței din 2003.
Conform comunicatului ANCOM, Romania devenea singura țară din Uniunea Europeană care elimina reglementarea accesului la rețelele fixe, considerând că piața cu amănuntul funcționează eficient prin forțe proprii.
Așa cum am mai afirmat și în trecut este o decizie corectă care păstrează un oarecare echilibru competițional.

Cum ar putea arata piața in urma deciziei ANCOM?
RCS&RDS poate fi mulțumit pentru că a scăpat de presiunea marilor operatori care voiau acces la rețeaua fixă a sa și va putea să continue dezvoltarea.
Cel mai câștigat pare a fi Orange România, care desi nu a obținut acces la rețeaua fixă RCS&RDS printr/o decizie ANCOM, ca de altfel nici Vodafone Romania, a obținut totuși acces la rețeaua fixă RomTelekom prin acordul dintre cei doi mari operatori agreat, pare-se, la finele anului trecut. Astfel Orange va avea acces la o rețea fixă cu acoperire națională în care fibra optică înlocuiește tot mai mult cablul simetric. Din acest acord Orange ar putea avea mai mult de câștigat decât Telekom prin structura clienților, de exemplu. Cu o structură deosebită a clienților (pondere mare clienți cu abonament, sau companii) Orange va putea oferi pachetul maxim de servicii - ”double triple play” (telefonie, Internet și Tv la punct fix și mobil), având astfel ocazia de a oferi noi servicii vechilor clienți sau de a atrage noi clienți. Dacă acordul dintre Orange și Telekom va intra în vigoare în 2016, vom putea asista la detașarea operatorului Orange Romania în fruntea clasamentului după venituri, Telekom (RomTelekom + Cosmote) fiind primul în anul 2014 urmat de Orange, iar Orange ar putea fi primul în anul 2015 urmat la mică distanță de Telekom. Aceasta, doar dacă acordul va intra în vigoare, dacă acordul va fi pe placul noului director executiv Telekom.
Vodafone Romania se vede pus într-o situație delicată rămânând singurul mare operator fără servicii la punct fix în ofertă. Salvarea ar putea veni în urma unui eventual acord între Liberty Global și Vodafone vizând o posibilă fuziune sau schimb de active. Dacă se va ajunge la un acord Vodafone ar putea beneficia de rețeaua UPC Romania care însă nu se compară cu rețeaua RomTelekom din punctul de vedere al acoperirii. Achiziția DCS, pus în vânzare de ceva vreme, ar mai putea mări un pic acoperirea, care totuși nu ar ajunge la nivelul rețelei fixe RomTelekom. Dacă nu va rezulta niciun acord între Liberty Global și Vodafone, Vodafone Romania s-ar putea vedea nevoit sa solicite un parteneriat cu UPC Romania pentru a include în ofertă și servicii la punct fix și a contracara astfel avansul Orange Romania. UPC Romania și-ar putea dori un astfel de parteneriat dacă nu va reuși să lanseze un operator ”mobil virtual”. Un astfel de parteneriat i-ar permite să ofere si servicii la punct mobil, adică pachetul maxim cu 2x3 servicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu