miercuri, 16 decembrie 2015

Serbia amână privatizarea operatorului național Telekom Srbija! România?

Recent guvernul sârb a hotarât, chiar unanim, să amâne privatizarea operatorului Telekom Srbija, vânzarea unui pachet de 58,1% din acțiuni, desi nu a dus lipsă de ofertanți - șase!
Motivul - ofertele nu au intrunit așteptările vânzătorilor. Se pare că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg! Era a doua oară când privatizarea operatorului Telekom Srbija era amănată, guvernul declarând că intenționează să o restructureze pentru a-i crește valoarea.
România este chiar mai perseverentă - în 2013 a început a patra tentativă de a vinde un pachet, sau chiar întreg pachetul deținut de statul român în operatorul RomTelekom. Acum doi ani, în decembrie 2013, era angajat consorțiul care să vândă/listeze, chiar, întregul pachet de 45,99% deținut de România. Și de atunci ministerul societății informaționale tot amână decizia.

Se pare că nu este momentul cel mai potrivit a vinde astfel de active. Cel puțin așa spune experiența Telekom Srbija. Dar, a amâna sine die luarea unei decizii în listarea RomTelekom dând vina pe consultanții nu pare a denota seriozitate. A vinde întregul pachet pare riscant. Pare a nu fi recomandat nici de experiența Serbiei și nici de performanțele operatorului nostru. Listarea pe burse (București și ...) a unui pachet de 15-20% pare un compromis pentru momentul actual permițând eventuala intrare a unor fonduri de investiții în structura acționariatului și o evaluare a operatorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu