miercuri, 23 decembrie 2020

 

”Telecomunicațiile” în continuare în derivă?

 

Se pare că degringolada ”telecomunicațiilor” nu s-a terminat. Continuă și în noua guvernare.

În istoria postdecembristă a României a existat aproape în permanență un minister al ”telecomunicațiilor”, rezultatul fiind o dezvoltare a acestei industrii evidențiată prin servicii de calitate la prețuri adecvate puterii de cumpărare a românilor: comunicații mobile de mare viteză cu acoperire națională, Internet de mare viteză, etc.

Două au fost excepțiile ambele datorate PNL, prima  în anul 1998 când un ministru liberal desființa ministerul ”telecomunicaților” și a doua în guvernarea din anii 2019 și 2020.

În 4 noiembrie 2019, fostul MCSI devenea o direcție în ministerul mamut al transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, ideie nefericită de a introduce o industrie dinamică într-un minister mare, greoi, rușinea guvernărilor postdecembriste (ultimii în Europa la km autostradă, primii la accidente pe autostrăzi, trenuri cu viteze antebelice, etc.) O industrie extrem de activă într-un minister anchilozat! Rezultatul - blocaj aproape total. La vremea respectivă puneam acest demers pe faptul că PNL nu are specialiși în telecomunicații.

Acum se întâmplă a treia oară! Autor USRPLus! De data asta este și mai rău - telecomunicațiie nici măcar nu se mai regăsesc în denumirea vreunui minister. Daca în guvernarea trecută se regăsea în titulatura ministerului transporturilor, infrastructurii și COMUNICAȚIILOR acum ”telecomunicațiile” nu se mai regăsesc în denumirea vreunui minister.

 

Desigur am putea încerca a ghici că telecomunicațiile ar fi fost arondate la preconizatul minister al cercetării, inovării și digitalizării, (până marți 22 dec), o struțo-cămilă mai ceva decat ministerul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor. De miercuri 23 dec denumirea se schimbase, la un moment dat, în ministerul digitalizării, fără a știi care vor fi competențele.

Care să fie interesul USRPLus în Cercetare? Are cumva o pleiadă de cercetători doritori a revigora domeniul? Ce au în comun cercetarea, inovarea și digitalizarea? Mai  nimic. Preconizatul minister era poate rodul dorinței politicienilor necunoscători sau al freneziei negocierilor. În țările dezvoltate cercetarea (mă refer la sectorul de stat) se face în marile centre universitare și ca atare cercetarea ar fi trebuit atașată ministerului educației. Ce caută cuvântul ”Inovare” în denumirea unui minister? Mai ales lângă cuvântul Cercetare? Conform DEX inovare sf [At: DA ms / V: (rar) în~ / Sși: (învinno~ / Pl~vări / E: inova1 Introducere a unei noutăți într-un domeniu, sistem etc., îmbunătățindu-l. 2 (Pex) Înnoire. Care ar fi obiectivele inovării? Cum  ar trebui să fie obținute?      

Normal ar fi fost să avem un minister al Educației și Cercetării si un altul al Comunicațiilor și Digitalizării. Aceasta pentru că telecomunicațiile sunt cele care asigură suportul - rețele de mare viteză, care permit realizarea digitalizării. Digitalizare nu se poate fără telecomunicații!

Se pare ca nici acum politicienii nu au înțeles rolul și rostul telecomunicațiilor - motor al dezvoltării economice, suport, favorizator al digitalizării. Nu poți face digitalizare (cuvânt mult trâmbițat în ultima vreme) fără rețele de telecomunicații performante.Și nu poți avea rețele performante dacă de câțiva ani tot blochezi licitația 5G, sau ești de acord cu dispariția unui operator de rețele important.

”Telecomunicațiile” sunt motorul dezvoltării economiilor naționale, țările dezvoltate având ”telecomunicații” dezvoltate (rețele de foarte mare viteză, societate digitală, etc.), ministerul fiind necesar pentru a promova și realiza transformarea digitală a țării. 

 

Poate că acceastă struțo-cămilă (cercetare, inovare și digitalizare) a fost creată anume pentru un viitor ministru cu o expertiză deosebită în cercetare, inovare și digitalizare. Însă ministrul propus și avizat

https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24500811-cine-este-ciprian-teleman-propus-ministru-cercetarii-inovarii-digitalizarii-fost-cercetator-stiintific-prezent-consultant-pentru-companii-presedinte-plus-ilfov.htm

are o pregătire universitară în geologie și câțiva ani în cercetare în geologie, iar preocupările (antreprenoriale) din ultimii ani sunt departe de cercetare, inovare, telecomunicații și digitalizare.

Ce îl recomandă totuși pe acesta pentru funcția de ministru al digitalizării, sau al cercetării, inovării și digitalizării? Poate funcția politică. Activtatea antreprenorială din ultimii ani l-ar recomanda mai degrabă pentru un minister al IMMurilor. 

 

Se pare că repetăm experiența guvernării anterioare când un ministru fără expertiză și înțelegere a telecomunicațiilor, ministrul transporturilor, a luat decizii cu impact nefast asupra telecomunicațiior: blocarea implementării tehnologiei 5G cu un an, periclitarea comptitivității în telecomunicații, asupra țării. Neînțelegând despre ce este vorba acesta nu l-a putut convinge pe primul ministru ...  Iar ca răsplată acesta va fi ministru și în viitorul guvern. Se pare că mai sunt ministere în care ar mai fi câte ceva de blocat.

Cum va reuși ministrul propus să convingă primul ministru cât de importantă este tehnologia 5G în procesul de digitalizare și că proiectul de lege 5G blochează implementarea, că s-a greșit când s-a dat acceptul pentru vânzarea fostului RomTelecom, etc. când acesta nu este un specialist, nu are înțelegerea telecomunicațiilor. Cel mult poate fi un bun executant al ordinelor cum s-a întâmplat în guvernarea anterioară, cu rezultatele pe care le știm - blocaj. Ar fi trebuit un profesionist care să lupte pentru sectorul pe care îl coordonează, să-l înțeleagă și să nu accepte orice ordin.

La fel ca în anul 2019, când după retragerea prevederilor ”telecom” din OUG114/2018 a urmat o reconciliere a guvernanților cu piața și în anul următor ar trebui să urmeze o detensionare a relațiilor prin retragerea proiectului de lege 5G. Va reuși ministrul propus să o facă în primele două luni din 2021 pentru a mai putea avea licitația 5G în semestrul I?

 

Până acum câteva zile ni se spunea că vor fi puși specialiști, profesioniști în funcții de conducere și nu politicieni fără expertiza necesară, iar realitatea de astăzi este cu totul alta. Să nu aibă nici USRPlus specialiști în telecomunicații? Înțeleg PNL, dar nici USRPlus?

Astfel, se mai destramă un mit - că USRPlus ar fi diferit de celelalte partide, că promovează competența, profesioniștii, omul potrivit la locul potrivit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu