vineri, 31 ianuarie 2025

 

Încă o fuziune la orizont:  ANCOM – CNA!

 

După fuziunea ANCOM, ANRE și Consiliul Concurenței se pare că urmează fuziunea ANCOM - CNA. În ambele cazuri ANCOM pare a fi în rolul principal, fiind un actor important, o ”partidă bună” având finanțare de la o industrie, telecomunicații, cu interes pentru români și afacerile din România. În ambele cazuri ANCOM ar deveni colector de taxe pentru guvern încălcând directivele europene.

 

De ce s-a renunțat la struțo-cămila ANCOM, ANRE, CC? Incompatibilitate?!

Despre prima fuziune am scris în analiza publicată în 23 ianuarie 2025. Spuneam că ANCOM își asigură finanțarea prin taxele și tarifele percepute operatorilor de telecomunicații, care sunt transferate in tarifele serviciilor oferite utilizatorilor.

Cum și ANRE se autofinanțează, singura entitate care se finanța de la buget rămânea Consiliul Concurenței care monitorizează competiția din întreaga economie.

Rostul acestei struțo-cămile era de a finanța Consiliului Concurenței de către ANCOM și ANRCE, adică de către români prin intermediul celor două autorități și a operatorilor monitorizați.

Întrebam atunci dacă este normală fuziunea a trei entități dintre care una, Consiliul Concurenței, verifică piețele reglementate de celelalte două, adică pe celelalte două. Ar mai avea sens atunci ca activitatile reglementatorilor sa mai fie supuse legii concurenței?

Pare evident că decidenții au citit și au înțeles ce am scris, acesta fiind motivul pentru care cei care se joacă de-a reforma au renunțat – conflictul de interese, incompatibilitatea.

 

Fuziunea ANCOM - CNA introduce Taxa pentru Audiovizual

Cum Consiliul Național al Audiovizualului sau CNA este finanțat de la buget rostul ultimei fuziuni este finanțarea acestuia de către români prin intermediul ANCOM și al operatorilor. In felul acesta guvernații ar vrea să impună o nouă taxă românilor Taxa pentru Audiovizual (aproape toți românii sunt utilizatori de servicii de telecomunicații) pe care să o mascheze prin această fuziune. Guvernanții vor să bage mâna în buzunarul românilor, fără ca aceștia să simtă (nu introducem noi taxe, zic guvernanții), prin intermediul ANCOM, care va mări taxele și tarifele percepute operatorilor pentru a-și asigura funcționarea normală, conform directivelor UE, dar și a pentru a asigura și funcționarea CNA, taxe care vor fi transferate utilizatorilor finali mărind tarifele și alimentând inflația.

Dacă ANCOM ar deveni colector de taxe pentru guvern (se pare că deja este https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2023-11-01T18:01:00%2B02:00&max-results=7&start=8&by-date=false) ar fi o încălcare a directivelor europene. Nu ar fi prima pe care Romania ar încălca-o: numirea unor pafariști la conducerea ANCOM  ar fi una dintre ultimele https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2023-12-07T09:42:00%2B02:00&max-results=7&start=7&by-date=false

 

Fuziunea ANCOM-CNA, one-stop shop pentru Radio și TV

De data acesta se pare că au nimerit mai bine - alegerea este mai bună. ANCOM reglementează piața telecomunicațiilor, în timp ce CNA reglementează ”conținutul” care circulă prin rețelele radio și TV. Dacă o companie dorește să lanseze un post de Radio sau Tv va solicita licența tehnică de la ANCOM și licență pentru conținut de la CNA. 

Fuziunea ANCOM - CNA ar simplifica procesul de autorizare transformând noua entitate (ANCOMA, ANCOMCNA, ...) într-un one-stop shop solicitantul obținând ambele licențe de la același ghișeu. On-line?

În felul acesta s-ar putea împușca doi iepuri dintr-un foc - finanțarea CNA încălcând directivele UE (ANCOM devenind colector de taxe pentru guvern) și simplificarea pr,ocesului de licențiere pentru Radio și TV.

 

Profesioniști la conducerea autorității

Fuziunea ANCOM-CNA ar crea o nouă entitate (ANCOMA; ANCOMCNA, ...), o nouă persoană juridică care necesită o nouă conducere. Tradiția, după anul 2003, arată numirea unei noi conduceri la formarea unei noi entități. Partidele politice au folosit această stratagemă, desființarea autorității și redenumirea ei, pentru a demite conducerea pusă de un alt partid și a numi o nouă conducere. Să ne amintim de demiterile foștilor președinți Ioan Smeeianu înlocuit cu Dan Georgescu, (ANRC devenind ANRCTI), înlocuit de Liviu Nistoran, (ANRCTI devenind ANC), înlocuit cu Cătălin Marinescu, (ANC devenind ANCOM), denumirea autorității modificându-se (ANRC, ANRCTI; ANC; ANCOM) pentru a fi posibilă schimbarea conducerii. Stratagema românească a inspirat un articol în una din directivele CE cu rolul de a bloca astfel interferențele brutale ale politicului în activitatea autorității naționale de reglementare.    

Deci, o nouă autoritate, o nouă conducere. Este momentul ca guvernanții să scape de pafariștii, nepricepuții pe care tot ei i-au pus la conducerea ANCOM, autoritate menită a reglementa o industrie tehnologică de vârf: președintele ANCOM, inginer de drumuri și poduri, un vicepreședinte cu expertiză în pază, celălalt absolvent de facultate particulară, netehnică. Niciunul nu are habar de telecomunicații, tehnologie de vârf. Se vor economisi cel puțin două salarii daca vor fi repuși în funcțiile de vicepreședinte Bogdan Iana și Eduard Lovin dați jos pentru a face loc acestor sinecuriști trimiși de partid. Va trebui numit președinte o personalitate a industriei care să impună respect și sa redea credibilitatea autorității. Se va câștiga mult mai mult dacă se va deparazita autoritatea prin plecarea ”specialiștilor” de partid angajați în ANCOM de către actuala conducere.

În felul acesta, pe lângă economiile bănești guvernanții vor începe a recăpăta credibilitate din partea românilor care i-au sancționat la ultimele alegeri,

 

Ce ar trebui făcut pentru reformă, credibilitate?

Reducerea deficitului bugetar nu trebuie căutată la ANCOM sau în telecomunicații. Aici trebuie căutat progresul economic dacă telecomunicațiile nu mai sunt considerate surse de venituri pentru guvernări incompetente ci motor de dezvoltare economică.

Domnule Bolojan (sunteți singurul care încă vă mai bucurați de credibilitate!) nu continuați politica falimentară pe care a avut-o partidul în coaliția de guvernare veche, dar și actuală! Respectați legislația europeană, lăsați telecomunicațiile să devină motorul dezvoltării economice și nu colector de taxe.

Dacă vreți economii, puneți România pe un făgaș corect, durabil:

- eliminați avantajele speciale: pensii nesimțite, sporuri speciale, beneficii.. Recompensați doar pe baza contribuției, a meritului, a prestației.

- numiți profesioniști în funcții de conducere - ministru, secretar de stat, director, membru consiliu administrație, consilier, ...

- reduceți aparatul administrativ excesiv din parlament și mai ales din țară. 1,3 milioane bugetari dintr-un total de 5,2 milioane salariați, adică 25%, este foarte mult. Dați afară clientela de partid (”lipitori de afișe”, rude, ...) în general pafariști. Reduceți și numărul parlamentarilor la 300, dar și beneficiile acordate parlamentarilor, primarilor, etc.

- verificați utilitatea zecilor de agenții și autorități din subordinea guvernului

- ajutați mediul privat să se dezvolte pentru a crește PIB-ul și veniturile la buget.

- investiți în viitorul economiei (proiecte pilot 5G, Inteligență artificială, ...) și nu cheltuiți banii pe pomeni electorale.

- digitalizați, ...

 

In felul acesta s-ar putea să recâștigați încrederea românilor și să depășiți actuala criză economică, politică și socială pe care ați provocat-o prin guvernarea dezastruoasă psdnl.

PS. Ar fi normal ar fi ca orice autoritate care monitorizează/reglementează/supraveghează cel puțin o piață să fie finanțată de piața/piețele respective și să își colecteze singură taxele, tarifele cuvenite, contravaloarea serviciului prestat. Ar fi și în concordanță cu directivele UE, cel puțin pentru telecomunicații. In felul acesta cei care se fac că fac reformă nu ar mai bâjbâi căutând combinația câștigătoare ,,,,,

joi, 23 ianuarie 2025

 

În atenția domnului Ilie Bolojan, președinte PNL, senat

 

Nu vă jucați de-a reforma!

 

Potrivit

Se pregătește o triplă comasare neașteptată: după Parlament, începe reforma și în instituțiile de stat. „Bolojan vrea ca în Germania” - HotNews.ro

se pare că domnul Ilie Bolojan, președinte PNL și senat, în lupta pentru redresarea bugetului țării după dezastrul lăsat de coaliția psdnl (deficit bugetar uriaș, împrumuturi lunare (Fidelis, Tezaur, bănci, extern), inflație mare, scăderea ratingului, ...), coaliție readusă la guvernare pentru a-și desăvârși opera, revine la ideea de a comasa unele agenții care se autofinanțează. (Prima oară a fost in 26 noiembrie 2024.) Este iar vorba despre fuziunea unor agenții de reglementare - ANCOM și ANRE, împreună cu Consiliul Concurenței, după modelul german.

 

De ce struțo-cămila ANCOM, ANRE și Consiliul Concurenței?

De ce acest ghiveci? Pentru că două dintre entități se autofinanțează?.

ANCOM își asigură finanțarea prin taxele și tarifele percepute operatorilor de telecomunicații, care sunt transferate in tarifele serviciilor oferite utilizatorilor. Ca atare ANCOM NU trebuia inclusă în lista entităților care trebuie să reducă cheltuielile pentru refacerea echilibrului bugetar, doar dacă se încearcă, contrar directivelor UE, transformarea autorității în colector de taxe pentru un guvern în criză. https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2023-12-26T18:35:00%2B02:00&max-results=7&start=6&by-date=false

în care caz ar încălca directivele UE fiind pasibili de infringement.

Nici ANRE nu este finanțat de la buget, asigurându-și finanțarea prin taxele și tarifele percepute operatorilor de pe piața energiei. Bănuiesc o situație similară și aici, autoritatea colectând taxe doar pentru funcționare normală și nu pentru o terță persoană.

Singura entitate care se finanțează de la buget este Consiliul Concurenței care monitorizează competiția din întreaga economie românească. Și care pare acum o povară pentru un guvern falimentar.

Rostul acestei struțo-cămile pare a fi finanțarea Consiliului Concurenței de către ANCOM și ANRCE, adică de către români prin intermediul celor două autorități și a operatorilor.  

 

De ce modelul german?

Bundesnetzagentur sau BNetzA este autoritatea germană de reglementare pentru piețele de energie electrică, gaze, telecomunicații, poștă și feroviar. Este o agenție federală a Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică. Inițial a fost autoritate de reglementare pentru telecomunicații și poștă, RegTP, Când guvernul a căutat să îmbunătățească concurența piețelor energetice și feroviare (2005, 2006), a constatat că expertiza RegTP în a permite accesul deschis la rețelele de telecomunicații ar fi utilă și pe aceste piețe de infrastructură formând prin comasare BNetzA.

Ce ar fi de observat este faptul că se reglementează mai multe piețe (poștă, telecomunicații, ..) și nu întreaga economie. Și că nu avem un Consiliu al Concurenței local în acest conglomerat.

Conform directivelor si practicilor europene finanțarea este de așteptat să fie asigurată de operatorii din piețele respective. Adică fiecare piață să contribuie la finanțarea departamentului care o reglementează, .

De ce modelul german? Nu cred că pentru sinergiile dintre ANCOM sau ANRE și Consiliul Concurenței, pentru că nu există cum a fost în cazul BNetzA

Poate, pentru a masca finanțarea Consiliului Concurenței doar de către două piețe - telecomunicații și energie, fapt incorect nu numai pentru că ANCOM sau ANRE trebuie să obțină finanțare pentru funcționarea lor în bune condiții, dar și pentru Consiliul Concurenței ci și pentru faptul că acesta din urmă monitorizează toate piețele, industriile, inclusic telecomunicații și energie

In felul acesta guvernații ar vrea să impună o nouă taxă românilor Taxa pentru Concurență (aproape toți românii sunt utilizatori de servicii de telecomunicații sau de energie electrică) pe care să o mascheze prin această struțo-cămilă. Guvernații vor să bage mâna în buzunarul românilor prin intermediul ANCOM și ANRE, care vor mări taxele și tarifele percepute operatorilor (telecomunicații, energie) pentru a asigura funcționarea normală a lor, conform directivelor UE, dar și a pentru a asigura și funcționarea Consiliului Concurenței, taxe care vor fi transferate utilizatorilor finali mărind tarifele și alimentând inflația.

Dacă ANCOM ar deveni colector de taxe pentru guvern (se pare că deja este https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2023-11-01T18:01:00%2B02:00&max-results=7&start=8&by-date=false) ar fi o încălcare a directivelor europene. Nu ar fi prima pe care Romania ar încălca-o: numirea unor pafariști la conducerea ANCOM  ar fi una dintre ultimele https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2023-12-07T09:42:00%2B02:00&max-results=7&start=7&by-date=false.

 

Poate, pentru a pregăti o sinecură ”grasă” pentru un potențat care să fi rămas fără coledz, vorba lui Nenea Iancu.

Și încă ceva, noi nu prea suntem nemți! Și nu știu cum va decurge experimentul în contextul economic, (geo)politic și social actual.

O întrebare - oare este în regulă fuziunea a trei entități dintre care una, Consiliul Concurenței, verifică piețele reglementate de celelalte două, adică pe celelalte două? Ar mai avea sens atunci ca activitatile reglementatorilor sa mai fie supuse legii concurenței?

Ca atare, lăsați cele trei autorități în pace. Lăsați-le să își desfășoare activitatea în mod normal, fără imixtiuni, constângeri.  

 

Ce ar trebui făcut?

Reducerea deficitului bugetar nu trebuie căutată la ANCOM sau în telecomunicații, sau prin struțo-cămile. În telecomunicații trebuie căutat progresul economic dacă nu mai sunt considerate surse de venituri pentru guvernări incompetente ci motor de dezvoltare economică. Oare chiar să nu se fi știut, sau să nu fie măcar un specialist în telecomunicații în PNL care să fi spus? Dacă ne uităm la cei pe care au fost numiți in funcții de conducere, pafariști, se pare că nu prea.

Domnule Bolojan nu continuați politica falimentară pe care a partidului în coaliția de guvernare veche, dar și actuală! Respectați legislația europeană, lăsați telecomunicațiile să devină motorul dezvoltării economice și nu colector de taxe.

Dacă vreți economii, puneți România pe un făgaș corect, durabil:

- eliminați avantajele/beneficiile speciale: pensii nesimțite, sporuri speciale, .. Recompensați doar pe baza contribuției, a meritului, a prestației.

- reduceți aparatul administrativ excesiv din parlament și mai ales din țară. Dați afară clientela de partid (”lipitori de afișe”, rude, amici, ...) în general pafariști. Ați început cu parlamentul. Foarte bine, continuați. Reduceți și numărul parlamentarilor la 300, dar și beneficiile acordate parlamentarilor, primarilor, etc.

- verificați utilitatea zecilor de agenții și autorități din subordinea guvernului

- ajutați mediul privat să se dezvolte pentru a crește PIB-ul și veniturile la buget. Investiți în viitorul economiei (proiecte pilot 5G, Inteligență artificială, ...) și nu cheltuiți banii pe pomeni electorale.

- digitalizați, ...

In felul acesta veți putea recâștiga încrederea românilor.

 

Nu uitați nici de ANCOM: înlocuiți actuala conducere de pafariști cu specialiști pe care îi găsiți chiar în ANCOM și dați afară clientela politică adusă în ultima vreme. Cereți demisia președintelui ANCOM și a celor doi vicepreședinți: niciunul nu are habar de telecomunicații, o tehnologie de vârf – președintele inginer de drumuri și poduri, un vicepreședinte cu expertiză în pază, celălalt absolvent de facultate particulară, netehnică. Se vor economisi cel puțin două salarii daca vor fi repuși în funcțiile de vicepreședinte  Bogdan Iana și Eduard Lovin dați jos pentru a face loc acestor sinecuriști trimiși de partid. Se va câștiga mult mai mult dacă veți cere deparazitarea, plecarea ”specialiștilor” de partid angajați în ANCOM de către actuala conducere.

 

Domnule Bolojan, nu vă jucați de-a reforma: Apucați taurul de coarne, nu de coadă.