miercuri, 16 iunie 2021

 

În atenția domnului ministru Ciprian Teleman

 

Blocați vânzarea RomTelecom!

 

Se pare că preluarea fostului operator RomTelecom de către Orange România intră în linie dreaptă, greșeala guvernului anterior liberal nefiind încă reparată de actualul guvern tripartit, astfel că tranzacția a fost notificată în 8 iunie 2021 Comisiei Europene

https://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/case_details.cfm?proc_code=2_M_10153 

care a dat un termen provizoriu de soluționare în 13 iulie 2021.

 

Care ar fi impactul preluării RomTelecom de către Orange România?

Impactul preluării RomTelecom de căte Orange l-am analizat în

https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7&start=4&by-date=false 9 bov 2021 și 18 nov 2020

https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-12-23T16:27:00%2B02:00&max-results=7 10 dec 2020

putând fi sintetizat astfel:

- concentrare puternică și ireversibilă a pieței – trei operatori

- consolidarea unei poziții dominante Orange Romania

- dispariția fostului operator național RomTelecom.

 

Efectul imediat ar fi dispariția fostului operator RomTelecom și totodată slăbirea fostului operator Cosmote România (număr clienți, cotă de piață, valoare de piață) prin preluarea de către RomTelecom a circa 0,9 milioane abonați telefonie mobilă.

Va urma apoi, în ciuda asigurărilor liniștitoare ale unor oficiali Deutsche Telekom, vânzarea fostului operator Cosmote (slăbit prin preluarea celor circa 0,9 milioane abonați și fără fostul RomTelecom îi va fi mult mai greu să reziste pe piață) probabil de către RCS&RDS și dispariția unui mare operator, Telekom Romania, pe piață rămânând doar Orange, Vodafone și RCS&RDS.

Nu a contat că prin această achiziție se va consolida o poziție dominantă, Orange România, și că pe piață ar rămâne doar trei operatori – decidenții (fostul prim ministru și fostul ministru al transporturilor și comunicațiilor) au aprobat preluarea.

Nepricepere? Posibil, deși am avertizat în mai multe rânduri asupra riscurilor acestei tranzacții.


Sursă: Ministerul Finanțelor, estimări autor

 

Soluția

O soluție la preluarea Romtelecom de către Orange am prezentat la

https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7&start=4&by-date=false din 18 nov 2020 

și anume preluarea Telekom România de căte statul român, pe termen limitat, în scopul prezervării competiției, costul preluării, 500 milioane fiind mai mic decât costurile și impactul preluării RomTelecom de către Orange - tarife mărite, competiție scăzută, calitate ....   

O soluție mai simplă și mai ieftină la preluarea fostului Romtelecom de către Orange ar fi preluarea de către statul român a pachetului încă nedeținut în RomTelecom de 54,01%, costul fiind de 268 milioane, valoarea negociată de grupul Orange cu Deutsche Telekom. În felul acesta Deutsche Telekom ar trebui să păstreze fostul operator Cosmote Romania, după cum a promis.

În fine,nu este obligatorie preluarea RomTelecom sau Telekom Romania pentru a bloca preluarea RomTelecom de către Orange Romania. Simpla opoziție a actulului guvern la tranzacție o va bloca.

 

Domnule ministru Ciprian Teleman blocați vânzarea RomTelecom!

Au mai rămas patru săptămâni în care se mai poate interveni pentru a repara greșeala guvernului anterior, (culmea, liberal!), notificând opoziția actualului guvern față de tranzacție.

Domnul ministru, NU girați greșeala fatală a guvernului anterior care a aprobat vânzarea RomTelecom către  Orange.

Nu va faceți părtaș la această greșeală, pentru a nu fi considerat groparul telecomunicațiilor românești alături de fostul ministru al transporturilor și comunicațiilor și de fostul prim ministru!

Blocați tranzacția, pentru a nu periclita viitorul telecomunicațiilor noastre, greu încercate în ultimii ani (amânări repetate ale licitației 5G, desființarea ministerului telecomunicațiilor, legea 5G, ...), prin reducerea la trei a numărului competitorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu