luni, 2 septembrie 2019


În atenția ANCOM!

Observații la documentația licitației 5G 
lansată în consultare publică de către ANCOM

Astăzi 2 septembrie 2019 se incheie perioada de consultare a documentației licitației 5G lansată în 29 iulie. Mai jos sunt prezentate succint observațiile transmise autorității în termenul legal al consultării

1.    Benzile de frecvențe cu perturbații de la emisiile țărilor vecine și fără termen clar de încetare a acestora ar trebui retrase de la vânzare până la certitudinea eliminării perturbațiilor.

2.    Prețuri de pornire inadecvate reducerii decalajului digital fața de UE!

3.    Plata taxelor de licențiere în timp rezonabil! În câțiva ani ca la alocarea din 2004/2006, eventual în 9 -12 luni ca la licitația 4G din 2012.

4.    Tarife de utilizare a spectrului sunt prea mari, conducând la mărirea excendentului bugetar al ANCOM! Pentru a se asigura o finanțare adecvată unei bune funcționări a ANCOM, tarifele de utlizare a spectrului ar trebui sa fie la circa jumătate din cele propuse, corelat cu tariful de monitorizare.

5.    Echilibrarea deținerilor de spectru pentru prezervarea competiției! Licitația 5G ar trebui să permită operatorilor RCS&RDS și Telekom Mobile să achiziționeze mai mult spectru pereche, care să ducă spre echilibrarea la 50MHz a deținerilor de spectru în benzile sub 1GHz pentru fiecare operator. Deținerile maxime de spectru de la art. 3, alin (1), mai ales în benzile sub 1GHz, trebuie respectate oricând, în orice condiții!

6.    Documentația a pierdut din vedere stimularea folosirii tehnologiei 5G de către operatorii de rețele mobile virtuale, foarte importanți într-o piață care se poate concentra. Trebuie introduse prevederi care să stimuleze prezența operatorilor de rețele mobile virtuale, după modelul licitației LTE din 2012.

7.    Documentația nu a abordat nici roamingul național, foarte important pentru o competiție echilibrată. Trebuie introduse prevederi care să stipuleze condițiile acordării roamingului național.

O expunere in detaliu și motivare a acestor observații se găsesc mai jos pe blogul personal https://nicolaeoaca.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu